Eerste hulp bij werk zoeken

Tips

Afbeelding van een Curriculum VitaeWilt u heel graag weer werken, maar lukt het u niet om zelfstandig werk te vinden? Het Sociaal Plein begeleidt actief bij het vinden van werk. Een aantal tips om u een eindje op weg te helpen.   

Wat motiveert u?

Een nieuwe baan vinden gaat makkelijker als u gemotiveerd bent. Stel uzelf een aantal vragen om erachter te komen wat u motiveert, bijvoorbeeld:

  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Hoe ziet mijn ideale werksituatie eruit?
  • Waar word ik enthousiast van?
  • Wat zou ik nog willen leren?
  • Waar was ik het meest trots op in een vorige baan?
  • Als alles mogelijk was, wat zou dan mijn ideale baan zijn?

Door dit soort vragen te beantwoorden kunt u makkelijker bepalen waar uw interesse ligt.

Gratis middelen en trainingen

  • Op werk.nl vindt u de gratis online trainingen: ‘leren solliciteren’ en ‘baan vinden via social media’.
  • JobOn geeft workshops op het gebied van solliciteren. Het is een vrijwilligersorganisatie die de ambitie heeft om werkzoekenden te inspireren en in beweging te zetten. Gemeente Hilversum ondersteunt stichting JobOn financieel.
  • JobsKing is een gratis middel voor werkzoekenden en bevat veel verschillende voorbeeld sollicitatiebrieven voor 650 verschillende beroepen. Daarnaast geeft het handige tips en tricks voor het opstellen van een sollicitatiebrief en CV.

Gebruik uw netwerk

De meeste banen vindt u tegenwoordig via het internet op websites als LinkedIn.com, werk.nl, nationalevacaturebank.nl, indeed.nl of vacatures.nl. Geen internet thuis? Dan kunt u gebruik maken van de computer op het Sociaal Plein.

U kunt ook uw eigen netwerk inzetten en uitbouwen. Begin met de mensen die u kent. Vraag of zij u kunnen helpen bij het vinden van een baan. Of dat ze andere mensen kennen die u verder kunnen helpen. Nieuwe contacten ontmoet u overal. Op verjaardagen, bij de sportclub, tijdens evenementen of via social media. Mensen vinden het leuk om anderen te helpen. Maak daar gebruik van.

Meet & Greet

Niet een vacature of CV, maar kennismaking als eerste stap naar een nieuwe baan. Dat is waar het om draait tijdens een ‘Meet & Greet’. Hier ontmoeten werkgevers uit de regio Gooi & Vechtstreek mensen met een arbeidsbeperking en langdurig werklozen. Samen onderzoeken zij de mogelijkheden voor werk of stageplaats. Onbeperkt aan de slag - een initiatief van werkgevers die banen hebben voor mensen met een arbeidsbeperking - organiseert samen met regiogemeenten een serie ‘Meet & Greets’. Kijk op www.onbeperktaandeslag.nl.

Doe vrijwilligerswerk

Veel mensen vinden betaald werk via vrijwilligerswerk. Kijk op versavrijwilligerscentrale.nl voor leuke vacatures bij u in de buurt.   

Maak een CV

Uw CV is uw visitekaartje. In uw CV staan werkervaringen en opleidingen. Ook persoonlijke eigenschappen, informatie als uw naam, geboortedatum en contactinformatie zijn belangrijke onderdelen van een CV. Voorbeelden van krachtige CV’s kunt u vinden op internet.

Sollicitatiebrief

Uw sollicitatiebrief is aanvullend aan uw CV. Hierin legt u uit waarom u geschikt bent voor de baan. Wat motiveert u? Waarin ziet u aanknopingspunten qua ervaring? Wat zijn uw kwaliteiten?  Benoem het in uw brief. Brief geschreven? Laat deze ook nog lezen door uw partner of een vriend(in).

En dan… hoe spannend het ook is, versturen maar!