Van uitkering naar werk

Heeft u een uitkering op grond van de Participatiewet? Wilt u heel graag weer werken, maar wil het niet vlotten? Bijvoorbeeld omdat u te weinig werkervaring heeft of andere problemen u belemmeren? Wij helpen u graag om uw kansen op werk te vergroten.

Arbeidsverplichting

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, dan horen daar - naast rechten - ook plichten bij. Zo heeft u naast de inlichtingenplicht ook de arbeidsverplichting. De arbeidsverplichting houdt in dat iedereen die bijstand ontvangt en kan werken, zijn best moet doen om werk te vinden en mee te werken aan het opstellen en uitvoeren van een ‘plan van aanpak’. Uw klantmanager zal dit plan samen met u maken en de afspraken die voor u gelden hierin opnemen. Lees meer

Nederlands leren

Het goed leren van de Nederlandse taal heeft vele voordelen. Ook natuurlijk wanneer u op zoek bent naar werk. Het kunnen schrijven van een goede sollicitatiebrief en het voeren van een sollicitatiegesprek in het Nederlands vergroot uw kansen op een baan. Om de taalvaardigheid van mensen met een bijstandsuitkering te vergroten is de wet Taaleis aangenomen. Deze wet verplicht mensen met een bijstandsuitkering de Nederlandse taal voldoende te kennen (niveau van een kind in groep 8 van de basisschool). Lees meer

Werk zoeken
  • Wilt u (weer) aan het werk? Dan kunt u terecht bij het Werkgeversservicepunt en het UWV.
  • Heeft u een WW uitkering en wilt u re-integreren of ander werk, dan kunt u terecht bij het UWV Werkbedrijf www.werk.nl en www.uwv.nl
  • U kunt bij het Sociaal Plein terecht met vragen over werk, re-integratie of het starten van uw eigen bedrijf. Wilt u vanuit een uitkering uw eigen bedrijf starten, dan kunt u terecht bij het Bureau Zelfstandigen.
  • Is het voor u lastig om werk te vinden vanwege een beperking of langdurige werkloosheid? U kunt dan contact opnemen met het Werkgeversservicepunt.

Tips

Wilt u heel graag weer werken, maar lukt het niet om zelfstandig werk te vinden? Het Sociaal Plein begeleidt actief bij het vinden van werk. Hierbij een aantal tips om u een eindje op weg te helpen. Lees meer

Focus op Werk

Kunt u werken? Wilt u werken? En kunt u volgende week beginnen met werken? Indien u één van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, nodigen we u van harte uit voor een van de Focus op Werk-bijeenkomsten. Tijdens deze wekelijkse groepsbijeenkomst, komt u samen met andere enthousiastelingen die - net als u - weer willen meedoen in de werkende samenleving. We bespreken steeds een aantal tips & tricks en er is ook ruimte om uw persoonlijke situatie te bespreken met betrekking tot het vinden van werk.

Hoe werkt het?

Interesse? Meldt u zich dan aan  via focusopwerk@hilversum.nl. Een klantmanager neemt dan contact met u op om u uit te nodigen voor een gesprek. In dit gesprek worden o.a. verwachtingen van beide kanten uitgesproken en maakt u samen een plan van aanpak. Vervolgens ontvangt u uw eerste welkomstmail met:

  •     Vacatures
  •     Het tijdstip van de eerstvolgende bijeenkomst

En dan?

Uw eerste stap in de richting van een baan is gezet. En daarmee uw eerste stap naar een gelukkiger gevoel. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt namelijk dat mensen die een uitkering ontvangen, acht keer vaker ongelukkig zijn dan werkenden. Niet zo gek. Werken zorgt voor structuur en inhoud in uw leven, en geeft u een betere financiële positie.

Meer weten?

Bel eens met onze adviseurs voor meer informatie via  (035) 629 27 00.


Trainers aan het woordTraines Focus op Werk

Als loopbaantrainers zien wij veel verschillende mensen. Iedere inwoner heeft zijn eigen situatie. Dit maakt het werk voor ons interessant, met veel afwisseling. Onze aandacht gaat vooral uit naar de situatie waar de inwoner op dit moment in zit. Wat is de motivatie per persoon en wat zijn de mogelijkheden op de arbeidsmarkt? We gaan altijd uit van maatwerk. Daarnaast voelen wij de druk van de Participatiewet. Eigenlijk is elk werk passend. Toch gaan wij voor trajecten waar deelnemers zelf verder mee komen. Duurt dat te lang, enkele weken of maanden, dan moet een baan op lager niveau worden geaccepteerd. Onze trajecten bestaan uit een goede samenwerking. Wat voor ons ook erg leerzaam is. Samen op reis naar een passende baan. Dit lukt meestal goed, maar niet altijd. Als iemand toch niet past bij een bedrijf, dan pakken we de draad weer rustig op. Het gaat er vooral om zaken in gang te zetten. Zodat mensen met meer inzicht en zelfvertrouwen op pad gaan.

Clemens Robers en Lisa de Geus

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan u helpen te re-integreren of (weer) deel te nemen aan het arbeidsproces. Vrijwilligerswerk is werk met een maatschappelijk doel, waarvoor u geen loon krijgt.

Als u een uitkering ontvangt mag u in veel gevallen vrijwilligerswerk doen, wel moet u hiervoor toestemming hebben van uw klantmanager. Het mag de kans op het vinden van een betaalde baan niet in de weg staan.

Lees meer

Leerwerktraject

Zit je in de bijstand en klinkt een leuke baan met gezellige collega’s als een droom? Lees dan snel verder. Tomingroep zoekt namelijk nieuwe collega’s voor het leerwerktraject. Yoi en Timothy vonden zo een baan bij Tomingroep. Om anderen te stimuleren ook hun kansen te pakken, doen zij hun verhaal. Lees meer

Contact

Bezoek de contactpagina voor de meest actuele informatie over openingstijden.

Zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Dan kunt u terecht bij MEE. Hulp van MEE kost niets.