Werk en re-integratie

Werk zoeken | Werkgevers | UWV | Bedrijf starten | Vrijwilligerswerk | Hulp

Aan het werk

  • Wilt u (weer) aan het werk? Dan kunt u terecht bij het Werkgeversservicepunt en het UWV.
  • Heeft u een WW uitkering en wilt u integreren of ander werk, dan kunt u terecht bij het UWV Werkbedrijf www.werk.nl en www.uwv.nl
  • U kunt bij het Sociaal Plein terecht met vragen over stages, handige diploma's of uw eigen bedrijf starten. Wilt u vanuit een uitkering uw eigen bedrijf starten, dan kunt u terecht bij het Bureau Zelfstandigen.
  • Is het voor u lastig om werk te vinden vanwege een beperking of langdurige werkloosheid? Kom dan naar een Meet & Greet. U ontmoet werkgevers die werk hebben voor mensen met een arbeidsbeperking.   
    Bekijk de agenda en meld u direct aan.

Rechten en plichten

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, dan horen daar - naast rechten - ook plichten bij. Zo heeft u naast de inlichtingenplicht ook de arbeidsverplichting. De arbeidsverplichting houdt in dat iedereen die bijstand ontvangt en kan werken, zijn best moet doen om werk te vinden en mee te werken aan het opstellen en uitvoeren van een ‘plan van aanpak’. Uw klantmanager zal dit plan samen met u maken en de afspraken die voor u gelden hierin opnemen.

Nederlands leren

Het goed leren van de Nederlandse taal heeft vele voordelen. Ook natuurlijk wanneer u op zoek bent naar werk. Het kunnen schrijven van een goede sollicitatiebrief en het voeren van een sollicitatiegesprek in het Nederlands vergroot uw kansen op een baan. Om de taalvaardigheid van mensen met een bijstandsuitkering te vergroten is de wet Taaleis aangenomen. Deze wet verplicht mensen met een bijstandsuitkering de Nederlandse taal voldoende te kennen (niveau van een kind in groep 8 van de basisschool).

Eerste hulp bij werk zoeken

Wilt u heel graag weer werken, maar lukt het niet om zelfstandig werk te vinden? Het Sociaal Plein begeleidt actief bij het vinden van werk. Een aantal tips om u een eindje op weg te helpen. Lees hier de tips.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan u helpen te re-integreren of (weer) deel te nemen aan het arbeidsproces. Vrijwilligerswerk is werk met een maatschappelijk doel, waarvoor u geen loon krijgt.

Beeldmerk Sociaal Plein: Tekening van een groepje mensen Als u een uitkering ontvangt mag u in veel gevallen vrijwilligerswerk doen, wel moet u hiervoor toestemming hebben van uw klantmanager. Het mag de kans op het vinden van een betaalde baan niet in de weg staan.

Gezocht: 30 nieuwe collega’s voor leerwerktraject

Heeft u bijstandsuitkering maar wilt u graag aan het werk? Wellicht komt u in aanmerking voor een leerwerktraject. Hier gaat u niet alleen aan het werk. U leert ook hoe u het beste kunt solliciteren, hoe u uzelf moet presenteren en nog veel meer. Spreekt u dit aan? Neem dan contact op met uw klantmanager of mail naar j.vorstenbosch@hilversum.nl. Lees vooral de verhalen van Timothy en Yoi. Zij vonden hun baan via een leerwerktraject en zoeken nieuwe collega’s. Lees verder

Gratis advies bij uw hulpvraag

Zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Dan kunt u terecht bij MEE. Hulp van MEE kost niets. Klik hier voor meer informatie.