Zelfmoord? Praat erover

Wilt u nú (anoniem) met iemand praten? Bel of chat met de hulplijn van 113. Bent u in levensgevaar? Bel dan 112.

Maakt u zich zorgen over iemand, omdat u vermoedt dat hij of zij denkt aan zelfmoord? We beseffen ons dat het niet makkelijk is hierover te praten. Toch weten we dat erover praten kan helpen. Zo kan het een enorme opluchting voor iemand zijn om het gesprek erover aan te gaan. Maar hoe doet u dat?

Wat kunt u verder doen?

  • Volg een online therapietraject. U heeft dan contact met een vaste psycholoog (in opleiding). Kijk voor meer informatie op de website 113.
  • Twijfelt u of online therapie bij 113 bij u past? Heeft u advies nodig? Of wilt u rustig met de hulpverleners van 113 overleggen? Bel dan de overleg- en advieslijn van 113.
  • Volg de zelfhulpcursus Leven onder controle. De zelfhulpcursus helpt je beter om te gaan met je gedachten aan zelfdoding
  • Maak een persoonlijk veiligheidsplan. Een veiligheidsplan is een stappenplan dat je kunt gebruiken als het minder goed met je gaat. Het zorgt ervoor dat je voorbereid bent op een crisissituatie en dat je weet wat je kunt doen om veilig te blijven.

Wat kunt u doen als u vermoedt dat iemand denkt aan zelfmoord?

U kunt gewoon aan deze persoon vragen of hij of zij aan zelfmoord denkt. Dit kan opluchten. U hoeft niet bang te zijn dat u iemand op ideeën brengt. Stel de vraag eerlijk en zonder oordeel. Op de website 113 vindt u vragen die u bijvoorbeeld kunt stellen.

Wat kunt u doen als professional?

Ook als professional kunt u te maken krijgen met een cliënt, klant, leerling of deelnemer die denkt aan zelfmoord. U kunt dan ook helpen. Op de website 113 vindt u een overzicht van middelen die u als professional kunt gebruiken of bel de overleg- en advieslijn van 113.

Gatekeeperstraining

Mensen die in hun werk veel te maken hebben met mensen die in de risicogroep vallen, noemen we ook wel ‘gatekeepers’. De gatekeeperstraining helpt u om te herkennen wanneer het niet goed met iemand gaat. En hoe u hier mee omgaat. U kunt deze training zowel op locatie als online volgen. Op de website 113 vindt u meer informatie over de gatekeeperstraining. Of neem contact op met Karen Nieuwenhuis, beleidsadviseur zelfmoordpreventie.