Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Van hulp bij douchen en eten tot boodschappen halen, de was doen en de administratie bijhouden. U doet het met liefde, maar dat betekent niet dat het niet zwaar is. Wij kunnen u helpen als het u teveel wordt.

Hulp voor mantelzorgers

Naar schatting zijn er zo'n 8.000 mantelzorgers in Hilversum. Wat zij doen is van onschatbare waarde, maar vaak ook zwaar. Bent u mantelzorger? Dan kunt u bij het Sociaal Plein terecht voor hulp. Bijvoorbeeld als het u teveel wordt. De medewerkers van het Sociaal Plein gaan op zoek naar een geschikte oplossing. Dat doen zij samen met u, de mensen in uw omgeving en organisaties die hulp kunnen bieden. Denk hierbij aan vrijwilligersorganisaties en uw zorgverzekeraar. Lees meer.

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgwaardering direct aanvragen

Heeft u iemand in uw familie, vrienden- of kennissenkring die u langdurig en onbetaald hulp/zorg biedt? Dan kunt u hem of haar bedanken met de mantelzorgwaardering van maximaal € 150.

Goed om te weten
Vraag vóór 31 december 2021 de mantelzorgwaardering 2021 aan. Hierna nemen wij geen aanvragen meer in behandeling. U kunt voor maximaal 3 mantelzorgers de mantelzorgwaardering aanvragen. Heeft u meerdere mantelzorgers dan verdelen wij het bedrag (1 mantelzorger € 150, 2 mantelzorgers ieder € 75, 3 mantelzorgers ieder € 50). Alleen de mantelzorgontvanger kan de mantelzorgwaardering aanvragen.
Om in aanmerking te komen voor de mantelzorgwaardering, moeten de mantelzorgontvanger en de mantelzorger aan een aantal voorwaarden voldoen.
 

Voorwaarden mantelzorgontvanger (Dit is de persoon die hulp/zorg ontvangt)

  • De mantelzorgontvanger woont zelfstandig in de gemeente Hilversum en;
  • heeft een zorgindicatie van langer dan 371 dagen. Gekregen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), de zorgverzekeraar en/of de gemeente Hilversum.
     

Voorwaarden mantelzorger (Dit is de persoon die hulp/zorg biedt)

  • De mantelzorger levert langer dan 3 maanden (bovengebruikelijke1) zorg voor gemiddeld 8 uur per week en;
  • is minimaal 18 jaar (bij < 18 jaar kan de mantelzorgwaardering alleen via dit formulier worden aangevraagd  en wordt de aanvraag beoordeeld door team Jeugd & Regie) en;
  • levert zorgtaken zoals huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding en;
  • wordt hiervoor niet betaald (ook niet met een persoonsgebonden budget (PGB)) en/of is geen vrijwilliger  die zorg levert via een vrijwilligersorganisatie.
     

Aanvraag

Doet u uw aanvraag bij voorkeur digitaal. Wij kunnen uw aanvraag dan sneller verwerken. Wilt u het aanvraagformulier liever met de hand invullen? Bel (035) 629 27 00 en vraag naar het aanvraagformulier mantelzorgwaardering. Wij sturen deze dan per post naar u toe.

 

Gratis parkeervergunning voor mantelzorgers

Krijgt u mantelzorg en woont u in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u een mantelzorgvergunning aanvragen. Met deze vergunning kunnen uw mantelzorgers maximaal 80 uur per kwartaal gratis bij u parkeren. Lees meer.

 

Bel met de Mantelzorglijn

Heeft u vragen, wilt u advies of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Dan kunt u bellen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL. Het telefoonnummer is (030) 760 60 55. De Mantelzorglijn is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur. Buiten openingstijden wordt u doorverbonden met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

 

Gratis advies bij uw hulpvraag

Zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Dan kunt u terecht bij MEE. Hulp van MEE kost niets. Kijk hier voor meer informatie.

 

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

Kijk hier voor meer informatie over de regels voor een mantelzorgwoning.