Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Mantelzorg

Hulp | Mantelzorgwaardering | Zorgtaken tijdelijk overdragen | Parkeervergunning voor mantelzorgers

Mantelzorg is onbetaalde en vaak landurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Van hulp bij douchen en eten tot boodschappen halen, de was doen en de administratie bijhouden. U doet het met liefde, maar dat betekent niet dat het niet zwaar is. Wij kunnen u helpen als het u teveel wordt.

Hulp voor mantelzorgers

Naar schatting zijn er zo'n 8.000 mantelzorgers in Hilversum. Wat zij doen is van onschatbare waarde, maar vaak ook zwaar. Bent u mantelzorger? Dan kunt u bij het Sociaal Plein terecht voor hulp. Bijvoorbeeld als het u teveel wordt. De medewerkers van het Sociaal Plein gaan op zoek naar een geschikte oplossing. Dat doen zij samen met u, de mensen in uw omgeving en organisaties die hulp kunnen bieden. Denk hierbij aan vrijwilligersorganisaties en uw zorgverzekeraar. Lees meer.

Mantelzorgwaardering

Via de gemeente kunt u elk jaar uw mantelzorger een extraatje geven, de mantelzorgwaardering. In 2018 was dit een bedrag van € 150,00. U kunt de mantelzorgwaardering aanvragen als u in de gemeente Hilversum woont, niet in een instelling verblijft en aan een aantal voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden voor 2019 zijn en hoe de mantelzorgwaardering dit jaar wordt vormgegeven leest u hier binnenkort.

Mantelzorgwaardering aanvragen

U kunt de mantelzorgwaardering 2018 niet meer aanvragen. Wij updaten deze pagina zodra u de mantelzorgwaardering 2019 kunt aanvragen. Naar verwachting is dat rond de zomer. Heeft u in 2018 de mantelzorgwaardering aangevraagd én toegekend gekregen? Dan ontvangt u begin augustus een brief van de gemeente waarin wij u vertellen hoe u ook in 2019 een aanvraag kunt doen.

Dag van de Mantelzorg

Ieder jaar is er de landelijke Dag van de Mantelzorg. Ook in Hilversum doen wij, het als voorgaande jaren, weer mee. Dit jaar zal deze dag plaatsvinden op zaterdag 9 november 2019, onder andere in het Raadhuis. Meer over de locaties(s) en het programma leest u hier zodra er meer bekend is.

Zakboek Financiën 2019

MantelzorgNL - de landelijke vereniging voor mantelzorgers - heeft ook dit jaar het zakboek financiën ontwikkeld. In het zakboek financiën leest u allerlei zaken die van toepassing zijn op uw mantelzorger. Immers kost mantelzorgen niet alleen tijd en energie, maar ook geld. Denk bijvoorbeeld aan vervoers-, telefoon- en materiaalkosten. Maar ook informatie over uitkeringen, tegemoetkomingen, wonen, werk en zorg.

Alle inwoners die de mantelzorgwaardering hebben toegekend gekregen hebben dit boekje toegestuurd gekregen. Er zijn nog een aantal boekjes beschikbaar. Wilt u een exemplaar ontvangen? Stuur dan een mailtje aan mantelzorgwaardering@hilversum.nl

Gratis parkeervergunning voor mantelzorgers

Krijgt u mantelzorg en woont u in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u een mantelzorgvergunning aanvragen. Met deze vergunning kunnen uw mantelzorgers maximaal 80 uur per kwartaal gratis bij u parkeren. Lees meer.

Bel met de Mantelzorglijn

Heeft u vragen, wilt u advies of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Dan kunt u bellen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL. Het telefoonnummer is (030) 760 60 55. De Mantelzorglijn is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur. Buiten openingstijden wordt u doorverbonden met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Gratis advies bij uw hulpvraag

Zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Dan kunt u terecht bij MEE. Hulp van MEE kost niets. Klik hier voor meer informatie.