Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Van hulp bij douchen en eten tot boodschappen halen, de was doen en de administratie bijhouden. U doet het met liefde, maar dat betekent niet dat het niet zwaar is. Wij kunnen u helpen als het u teveel wordt.

Hulp voor mantelzorgers

Naar schatting zijn er zo'n 8.000 mantelzorgers in Hilversum. Wat zij doen is van onschatbare waarde, maar vaak ook zwaar. Bent u mantelzorger? Dan kunt u bij het Sociaal Plein terecht voor hulp. Bijvoorbeeld als het u teveel wordt. De medewerkers van het Sociaal Plein gaan op zoek naar een geschikte oplossing. Dat doen zij samen met u, de mensen in uw omgeving en organisaties die hulp kunnen bieden. Denk hierbij aan vrijwilligersorganisaties en uw zorgverzekeraar. Lees meer.

Mantelzorgwaardering

Via de gemeente kunt u elk jaar uw mantelzorger(s) een extraatje geven, de mantelzorgwaardering. Vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020 (datum binnenkomst) was er de mogelijkheid om deze waardering aan te vragen voor uw mantelzorger(s). Aanvragen is nu niet meer mogelijk.

Hoe de mantelzorgwaardering er voor 2021 uit gaat zien en vanaf welke datum u deze kunt aanvragen, leest u in de loop van dit jaar op deze website.

Dag van de mantelzorg

Ieder jaar is er de landelijke Dag van de Mantelzorg. Ook in Hilversum worden dan de mantelzorgers in het zonnetje gezet. In verband met de Corona-crisis ging deze dag in 2020 in Hilversum niet door. Zodra er informatie is over deze dag in 2021, zullen wij dat hier laten weten.

Zakboek Financiën 

MantelzorgNL - de landelijke vereniging voor mantelzorgers – heeft de afgelopen jaren steeds het zakboek financiën ontwikkeld. In het zakboek financiën leest u allerlei zaken die van toepassing zijn op uw mantelzorger. Immers kost mantelzorgen niet alleen tijd en energie, maar ook geld. Denk bijvoorbeeld aan vervoers-, telefoon- en materiaalkosten. Maar ook informatie over uitkeringen, tegemoetkomingen, wonen, werk en zorg.

In 2019 hebben wij alle mantelzorgers dit boekje toegezonden. In 2020 hebben wij besloten af te zien van afname van deze uitgave vanwege vertraging bij de producent van de uitgavedatum. 

Gratis parkeervergunning voor mantelzorgers

Krijgt u mantelzorg en woont u in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u een mantelzorgvergunning aanvragen. Met deze vergunning kunnen uw mantelzorgers maximaal 80 uur per kwartaal gratis bij u parkeren. Lees meer.

Bel met de Mantelzorglijn

Heeft u vragen, wilt u advies of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Dan kunt u bellen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL. Het telefoonnummer is (030) 760 60 55. De Mantelzorglijn is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur. Buiten openingstijden wordt u doorverbonden met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Gratis advies bij uw hulpvraag

Zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Dan kunt u terecht bij MEE. Hulp van MEE kost niets. Kijk hier voor meer informatie.

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

Kijk hier voor meer informatie over de regels voor een mantelzorgwoning.