Corona

Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Mantelzorg

Hulp | Mantelzorgwaardering | Zorgtaken tijdelijk overdragen | Parkeervergunning voor mantelzorgers

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Van hulp bij douchen en eten tot boodschappen halen, de was doen en de administratie bijhouden. U doet het met liefde, maar dat betekent niet dat het niet zwaar is. Wij kunnen u helpen als het u teveel wordt.

Hulp voor mantelzorgers

Naar schatting zijn er zo'n 8.000 mantelzorgers in Hilversum. Wat zij doen is van onschatbare waarde, maar vaak ook zwaar. Bent u mantelzorger? Dan kunt u bij het Sociaal Plein terecht voor hulp. Bijvoorbeeld als het u teveel wordt. De medewerkers van het Sociaal Plein gaan op zoek naar een geschikte oplossing. Dat doen zij samen met u, de mensen in uw omgeving en organisaties die hulp kunnen bieden. Denk hierbij aan vrijwilligersorganisaties en uw zorgverzekeraar. Lees meer.

Mantelzorgwaardering

Via de gemeente kunt u elk jaar uw mantelzorger een extraatje geven, de mantelzorgwaardering. In de loop van 2020 kunt u hier lezen hoe u deze waardering kunt aanvragen voor uw mantelzorger.

Mantelzorgwaardering aanvragen

Uw aanvraag voor de mantelzorgwaardering 2019 moest uiterlijk 31 december 2019 binnen zijn. Heeft u in 2019 de mantelzorgwaardering aangevraagd en toegekend gekregen, dan zullen wij u rond de zomer informeren over de mantelzorgwaardering 2020.

Dag van de Mantelzorg

Ieder jaar is er de landelijke Dag van de Mantelzorg. Ook in Hilversum worden de mantelzorgers in het zonnetje gezet. In 2018 heeft deze dag plaatsgevonden in het Raadhuis. Dit kunt u terugzien in onderstaande video.

Zakboek Financiën 2020

MantelzorgNL - de landelijke vereniging voor mantelzorgers – heeft de afgelopen jaren steeds het zakboek financiën ontwikkeld. In het zakboek financiën leest u allerlei zaken die van toepassing zijn op uw mantelzorger. Immers kost mantelzorgen niet alleen tijd en energie, maar ook geld. Denk bijvoorbeeld aan vervoers-, telefoon- en materiaalkosten. Maar ook informatie over uitkeringen, tegemoetkomingen, wonen, werk en zorg.

Het plan was om ook dit jaar alle mantelzorgers van inwoners die de mantelzorgwaardering hebben toegekend gekregen in 2019 dit boekje toe te sturen. Helaas vernamen wij dat er een te grote vertraging was in de productie van deze uitgave, zodat wij besloten hebben dit jaar af te zien van afname van deze uitgave.

Gratis parkeervergunning voor mantelzorgers

Krijgt u mantelzorg en woont u in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kunt u een mantelzorgvergunning aanvragen. Met deze vergunning kunnen uw mantelzorgers maximaal 80 uur per kwartaal gratis bij u parkeren. Lees meer.

Bel met de Mantelzorglijn

Heeft u vragen, wilt u advies of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Dan kunt u bellen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL. Het telefoonnummer is (030) 760 60 55. De Mantelzorglijn is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur. Buiten openingstijden wordt u doorverbonden met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Gratis advies bij uw hulpvraag

Zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Dan kunt u terecht bij MEE. Hulp van MEE kost niets. Kijk hier voor meer informatie.

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

Kijk hier voor meer informatie over de regels voor een mantelzorgwoning.