Woonkostentoeslag

De woonkostentoeslag is geld van de gemeente om een deel van de huur of hypotheek te betalen. Het is een tijdelijke regeling als uw inkomen plotseling daalt waardoor u uw huis niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld bij een ziekte, scheiding of werkloosheid.

De woonkostentoeslag is een bijdrage van de gemeente om een deel van de huur of hypotheek te betalen. Het is een tijdelijke regeling als buiten uw schuld uw inkomen ineens lager wordt, waardoor u uw huis niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld bij een ziekte, scheiding of werkloosheid.

Hoe hoog is de vergoeding?

Bij een huur die lager is dan de huurtoeslaggrens kunt u een vergoeding  krijgen die gelijk is aan het bedrag dat u maximaal aan huurtoeslag zou kunnen krijgen op basis van uw inkomen. De berekening vindt plaats door een proefberekening op Belastingdienst.nl/Toeslagen.  Bij een huur die hoger is dan de huurtoeslaggrens: de kale huur minus het verschil tussen het bedrag dat geldt als de huurtoeslaggrens en het bedrag dat maximaal aan huurtoeslag verstrekt kan worden. U krijgt de vergoeding maximaal 6 maanden. Soms is verlenging van deze termijn mogelijk.

Voorwaarden

 • Uw inkomen is snel en onverwacht erg gedaald.
 • U moet tijdelijk dubbele huur betalen, omdat u kortgeleden moest verhuizen.
 • Uw huur of hypotheek is hoger dan de huurtoeslaggrens.
 • U heeft niet genoeg inkomen en/of vermogen om de kosten zelf te betalen.
 • U heeft niet meer vermogen dan de vermogensgrens volgens hilversum.nl/bijstandsnormen.
 • U gaat op zoek naar een goedkoper huur- of koophuis.
 • Huurtoeslag gaat voor woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is of omdat u een koopwoning heeft.

Aanvragen

Contact Sociaal Plein

U vraagt de woonkostentoeslag aan bij uw gemeente. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand maar u kunt ook woonkostentoeslag aanvragen als u geen bijstandsuitkering heeft. In verband met de coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om langs te komen op het Sociaal Plein. U kunt uw aanvraag doen door het aanvraagformulier te downloaden en in te vullen. Deze kunt u, zonder postzegel, ondertekend terugsturen naar:

Gemeente Hilversum
Antwoordnummer 1199
1200 VB Hilversum

Meesturen

 • Kopie van een geldig legitimatiebewijs: paspoort, Europees identiteitsbewijs of verblijfsdocument (geen rijbewijs!).
 • Een overzicht van uw inkomen van de laatste 3 maanden.
 • Een zo compleet mogelijk overzicht van uw bezittingen en schulden. Zit u in een minnelijk of wettelijk schuldentraject? Stuur dan ook de berekening van het vrij te laten bedrag.
 • Kopie van afschriften van al uw bank- en spaarrekeningen van de laatste 2 maanden. Ook van uw minderjarige kinderen.