Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Minimaregelingen

Kindpakket | Bijzondere bijstand | Zorgverzekering | Bijdrage chronisch zieken en gehandicapten | Toeslagen| Activiteitenregeling | Schuldhulpverlening

Beeldmerk Sociaal Plein: Tekening van een groepje mensen Woont u in Hilversum en heeft u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er minimaregelingen zijn om u te helpen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld schulden voorkomen of uw kinderen laten sporten. Hieronder staan alle regelingen en voorwaarden.
Bekijk hier de inkomensgrenzen (pdf, 210 kB).

Kindpakket

Wilt uw kind graag meedoen aan activiteiten, sporten of bijvoorbeeld op muziekles? Maar heeft u hier onvoldoende geld voor? Vraag een vergoeding aan uit het Kindpakket voor de volgende kosten:    

  • Babyuitzet en een baby- en peuterpakket
  • Activiteiten voor kinderen
  • Schoolkosten, -reizen en excursies
  • ID-kaart met pasfoto
  • Fiets
  • Computer, laptop, tablet, printer of monitor en toebehoren
  • Zwemdiploma A

Regeling Meedoen

U kunt binnen de regeling Meedoen een vergoeding aanvragen voor kosten voor deelname aan culturele, educatieve, recreatieve en sportieve activiteiten in georganiseerd of groepsverband. Hierbij kunt u denken aan contributie sportclub, internetabonnement, lidmaatschap bibliotheek, museumkaart of een NS-abonnement.

Sport, cultuur en aanvullend aanbod

Ook maatschappelijke partners hebben gratis of goedkope voorzieningen voor inwoners met een laag inkomen.

Regeling Duurzaam

Deze regeling bestaat uit de individuele inkomenstoeslag die u kan helpen als u langer dan 3 jaar een inkomen op bijstandsniveau heeft of schuldhulp heeft. Daarnaast kunt u geld aanvragen voor reparatie of vervanging van huishoudelijke spullen. Hierbij kunt u denken aan een wasmachine of koelkast maar ook aan een bankstel of fiets.

Bijzondere bijstand

Is er iets bijzonder aan de hand waardoor u sommige kosten niet kunt betalen? En deze kosten worden niet vergoed door bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Ook als u geen bijstandsuitkering krijgt.

Woonkostentoeslag

De woonkostentoeslag is geld van de gemeente om de huur of hypotheek te betalen. Het is een tijdelijke regeling als uw inkomen plotseling daalt waardoor u uw huis niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld bij ziekte, scheiding of werkloosheid.

Collectieve zorgverzekering

Heeft u een inkomen tot 130% van het sociaal minimum? Dan kunt u gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Menzis. U kunt zelf bepalen welk pakket goed aansluit bij uw wensen.

Bijdrage chronisch zieken en gehandicapten

Als u extra kosten maakt door uw chronische ziekte of handicap, kunt u zich aanmelden voor de  regeling ‘Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten’.

Individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag is bedoeld voor jongeren. Volgt u een opleiding en bent u door een beperking niet in staat om zelfstandig het minimumloon te verdienen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag.

Extra bijdrage kinderopvang

Zijn de kosten voor uw kinderopvang hoger dan de toeslag die u van de Belastingdienst ontvangt? In een aantal situaties kan de gemeente Hilversum een extra bijdrage kinderopvang toekennen. Neem contact op met het Sociaal plein.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Heeft u een laag inkomen? En leidt de betaling van gemeentelijke belastingen tot problemen? Mogelijk komt u in aanmerking voor kwijtschelding.

De Belastingdienst

De Belastingdienst kent ook diverse regelingen voor mensen met een laag inkomen. U kunt ook bij het Sociaal Plein terecht voor informatie en advies over deze regelingen:

  • Huurtoeslag: een bijdrage in de huurkosten
  • Zorgtoeslag: eent egemoetkoming in de kosten van uw zorgverzekering
  • Kindgebonden budget: een bijdrage in de kosten van uw kinderen

Wilt u een aanvraagformulier of meer informatie? Kijk dan op de websitte van de Belastingdienst: www.toeslagen.nl of bel met telefoonnummer 0800-0543 (gratis).

Schuldhulpverlening

Heeft u onbetaalde rekeningen of leningen die u niet kunt terug betalen? Weleens te maken gehad met een deurwaarder of incassobureau? Of heeft er iemand beslag gelegd op uw inkomen en twijfelt u of dit klopt? Wacht niet langer en neem contact op met het Sociaal Plein over schuldhulpverlening.

Rekenhulp

Via 'Bereken uw recht' kunt u gemakkelijk online uitrekenen op welke financiele hulp u recht heeft.

Gratis advies bij uw hulpvraag

Zoekt u iemand die met u meedenkt en onafhankelijk advies geeft? Dan kunt u terecht bij MEE. Hulp van MEE kost niets. Klik hier voor meer informatie.