Wie, wat, waar? In gesprek met MEE

Interview met consulenten Harold Vernhout en Henri ten Brinke

Heb je een hulpvraag? Dan kan je terecht bij het Sociaal Plein. Maar ook bij organisaties zoals MEE. Harold Vernhout en Henri ten Brinke zijn Consulent bij MEE en vertellen over hun werk.

Jullie werken beide als Consulent bij MEE. Wat doet MEE precies?

Henri: MEE is er voor alle inwoners van Hilversum. Wij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen met een beperking. Denk aan een verstandelijke beperking of lichamelijke beperking, maar ook autisme en niet aangeboren hersenletsel. Verder helpen we ook mensen met psychische problemen. Als meer hulp nodig is, dan wijzen wij je de weg. Bijvoorbeeld naar het Sociaal Plein. En als je dat wilt, dan gaan we mee naar al je afspraken.

Hoe verschilt MEE van het Sociaal Plein en andere hulporganisaties?

Harold: MEE werkt veel met ervaringsdeskundigen. Daar ben ik zelf een van. Ik heb niet aangeboren hersenletsel door een verkeersongeluk. Op mijn 34e werd ik 100% afgekeurd. Maar ik was vastbesloten om iets voor anderen te doen. Ik volgde de opleiding maatschappelijk werk en inmiddels ben ik al 6 jaar consulent bij MEE.
“Wij verkopen geen nee. Als we iets niet kunnen, dan zorgen we ervoor dat die nee een ja wordt.”

Wat ik ook belangrijk vind om te noemen: onze medewerkers zitten in de wijken, maar zijn daar niet aan gebonden. Het maakt ons niet uit waar je aanklopt. Wij willen de juiste ervaringsdeskundige op de juiste plaats inzetten. En wij verkopen geen nee. Als we iets niet kunnen, dan zorgen we ervoor dat die nee een ja wordt.
Henri: Groepswerk is ook een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Wij bieden verschillende cursussen aan, zoals een sociale vaardigheidstraining voor kinderen met een vorm van autisme. En een sterke meiden cursus voor meiden van 12-19 jaar die willen leren omgaan met zichzelf, vrienden en relaties.

Wanneer verwijzen jullie iemand naar het Sociaal Plein?

Harold: Als het echt heel ingewikkeld wordt. Denk aan een buitenlands gezin dat een woning en werk nodig heeft. Het Sociaal Plein heeft in dat soort gevallen meer mogelijkheden dan wij. Wij zien ook veel jongeren die in de problemen komen door impulsief koopgedrag. Die begeleiden we naar de schuldhulpverlening van het Sociaal Plein.

Hoe kom ik met MEE in contact?

Henri: Je kunt bellen naar (035) 623 03 39 of mailen naar hilversum@mee-ugv.nl. Verder kun langskomen tijdens het spreekuur op het Sociaal Plein, naast het station. Het spreekuur is op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 - 13.00 uur. Op donderdag kun je tussen 10.00 - 13.00 uur bij ons terecht. MEE heeft ook een eigen locatie, in de Oude Torenstraat. Daar werken we op afspraak.