Donderdag 2 juni is het tussen 12:00 en 17:00 uur wegens onderhoud niet mogelijk om aanvragen in te dienen via Hilversum.nl. Bijvoorbeeld voor het doorgeven van uw verhuizing of het opvragen van verschillende akten. Onze excuses voor het ongemak.
Toeslagenaffaire Belastingdienst
Er zijn grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Duizenden ouders zijn slachtoffer van de toeslagaffaire. Zij zijn hierdoor in grote financiële problemen gekomen.
De Belastingdienst is bezig om de slachtoffers financieel te compenseren. Maar ook op andere vlakken zijn gezinnen door de affaire in de problemen gekomen. Bijvoorbeeld met werk, gezondheid of gezin. De gemeente kan helpen bij het oplossen van deze problemen.
De gemeente Hilversum heeft van de Belastingdienst de gegevens gekregen van de gedupeerden die in Hilversum wonen. Zij zijn begonnen met het bellen van deze gezinnen om hulp aan te bieden. Gedupeerden bepalen zelf of zij hulp willen van de gemeente. Dat is niet verplicht.
Ook inwoners die zich nog niet gemeld hebben bij de Belastingdienst, maar die wel slachtoffer zijn van de Toeslagenaffaire kunnen zich melden bij de gemeente. De gemeente heeft daarvoor een meldpunt ingericht, dat te bereiken is op (035) 629 27 00 of per mail: toeslagenaffaire@hilversum.nl.
Om in aanmerking te komen voor financiële compensatie van de Belastingdienst kunnen gedupeerden zich melden bij de Belastingdienst zelf via: Toeslagen Herstel (belastingdienst.nl). Lukt dit niet? Bel dan gerust naar het meldpunt van de gemeente, dan helpen wij u verder.
Voorbeelden van hulp van de gemeente
Hebt u hulp van uw gemeente nodig? Dan kijk de gemeente op vijf leefgebieden of ze u kunnen helpen. Dit zijn: hulp bij geldzorgen, gezondheid, werk of dagbesteding, uw gezin en wonen. Hieronder vindt u voorbeelden van hoe de gemeente u kan helpen. De hulp verschilt per gemeente.
Hulp bij geldzorgen
- Omgaan met geld
- Een sociale lening, noodkrediet of een bijzondere uitkering
- Het beheren van een budget
- Advies en ondersteuning
Gezondheid
- Regelen van ziektekostenverzekering
- Contact met gezondheidscentrum
- Coaching en begeleiding
- Inzet van fondsen
Werk of dagebesteding
- Het aanbieden van een leer-werktraject
- Re-integratie, coaching en begeleiding
Gezin
- Opvoedondersteuning (bijvoorbeeld via kindpakket)
- Hulp van een wijkteam op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, huiselijk geweld of jeugdhulp
- Relatiegesprekken
- Coaching, begeleiding en opvang
Wonen
- Zorgen voor noodopvang of een briefadres
- Hulp wanneer u een woning niet kunt betalen
- Hulp bij het onderhandelen met de bank voor een hypotheek