Corona

Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Wacht niet te lang met hulp zoeken

Walter McMahonZestien jaar lang was Walter McMahon verzekeringsadviseur. Totdat hij in 2012 zijn baan verloor. “Daar zat ik dan, in mijn koophuis en een mooie leaseauto voor de deur”, vertelt de 51-jarige Walter. “Ik solliciteerde op alle mogelijke functies, maar kwam niet meer aan de bak. Nooit gedacht dat dit mij zou overkomen.”

De weg naar schuldsanering

Zonder baan was het voor Walter niet te doen. Na vier maanden betalingsachterstand van de hypotheek moest Walter zijn huis verkopen. Daarna begon de moeilijke weg naar schuldhulpverlening. “Mijn trots speelde een grote rol, ik moest echt een drempel over. Het voelt toch alsof je een mislukkeling bent wanneer je om schuldhulp vraagt.” Walter belde naar het Sociaal Plein, waar hij de volgende dag al terecht kon. Samen met de consulent werd het te volgen traject bepaald en werd een schuldhulpspecialist ingeschakeld. Die kon met een aantal schuldeisers een regeling treffen. Voor het andere deel werd een traject naar de Wsnp gestart.

Na drie jaar schuldenvrij

Wsnp staat voor Wet schuldsanering natuurlijke personen. Deze  wettelijke regeling loopt via de rechter en maakt het mogelijk om na drie jaar schuldenvrij te zijn. Vorig jaar maart moest Walter voor de rechter verschijnen, iets waar hij met enige moeite over vertelt. “Ik zei nog tegen de rechter dat ik vijf jaar geleden nooit had verwacht ooit voor hem te staan. Maar het is ook mij overkomen. Zelfs mij.” Na de uitspraak van de rechtbank kreeg Walter een bewindvoerder toegewezen. De bewindvoerder houdt toezicht op de financiën en controleert of verplichtingen vanuit de Wsnp, zoals vier sollicitaties per maand, worden nagekomen.

Wacht niet te lang

Tussen het eerste telefoontje met het Sociaal Plein en de uitspraak van de rechter zat een jaar. ‘’Dat jaar zie ik als een verloren jaar. Als ik iets aan mensen kan meegeven die in eenzelfde soort situatie zitten, dan is het wel: wacht niet te lang en zoek hulp. Ga naar het Sociaal Plein, ze kunnen je echt helpen.” De schulden worden nu aangepakt en Walter heeft weer grip op zijn financiën. “Als het goed is, ben ik over twee jaar van mijn schulden af. Dan ben ik 53 jaar en begin ik op financieel gebied met een schone lei. Hoe mijn dagen er dan uitzien en of ik werk heb? Daar denk ik eigenlijk nog niet over na: ik heb leren leven met de week.”