Corona

Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Ervaringsverhaal uitkering

‘Ondanks taalprobleem toch uit de uitkering’ Beeldmerk Sociaal Plein: Getekend groepje mensen

Huis en haard verlaten voor een betere toekomst. Het is het verhaal van de 40-jarige Tibetaanse Tsewang Sonam. Tsewang werkt sinds kort bij stallencomplex Stal Prinsenburg in Hollandse Rading. Nu nog drie dagen per week, vanaf volgende maand vijf dagen. Die baan is er gekomen met hulp van het Sociaal Plein, dat hem in augustus vorig jaar voor een werk- en taalstage aanmeldde bij het Arbeid Training Centrum Gooi- en Vechtstreek (ATC).

Taalprobleem

Tsewang groeide op in Tibet, een land dat al meer dan een eeuw in strijd is met China met vele gewapende gevechten en opstanden als gevolg. Voor Tsewang reden om zijn toekomst ergens anders te zoeken. Sinds 2011 woont hij met zijn vrouw en hun vijfjarige kindje in Hilversum. Tsewang kan niet lezen en schrijven en de Nederlandse taal vindt hij moeilijk. Voor zijn uitkering meldde hij zich bij het Sociaal Plein. Daar is op verschillende manier geprobeerd Tsewang aan een geschikte baan te helpen, maar door het taalprobleem was solliciteren erg lastig. Daarom is hij vorig jaar voor een werk- en taalstage aangemeld bij het ATC. Het ATC begeleidt mensen intensief en persoonlijk naar betaald werk.

Net als in Tibet

Als Tsewang vertelt over zijn baan op de manege, vergelijkt hij het met zijn leven in Tibet: “In Tibet was ik boer en leefde dag en nacht met dieren. Hard werken, door weer en wind, ik ben niet anders gewend. Het werk op het stallencomplex vind ik dan ook erg fijn”. De dagen van Tsewang zijn gevuld met werkzaamheden zoals paardenboxen schoonmaken, de dieren voeren en begeleiden in de stapmolen. Het dagelijkse contact met collega’s helpt Tsewang om beter Nederlands te spreken.

Van werkstage naar betaald werk

“Zijn baan heeft hem erg veranderd”, vertelt Patricia Bom, directeur van het ATC. “Toen ik Tsewang voor het eerst ontmoette, vond ik hem een stille, beetje norse man. We zijn begonnen met een werk- en taalstage bij het ATC. Daarna zijn we samen op zoek gegaan naar een betaalde baan. Door de taalproblemen was dat best lastig. De baan bij de manege is een lot uit de loterij. Hij is helemaal in zijn element: tussen de paarden en veel buiten. Nu krijg ik elke keer een glimlach van hem, zodra ik hem zie. Alle mensen hier in het complex vertellen mij wat een fijne vent Tsewang is. Hij bloeit hier echt op en dat doet mij goed.”

Meer informatie

Kijk op onze pagina Uitkering of neem direct contact op met het Sociaal Plein via (035) 629 27 00