Corona

Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Ervaringsverhaal arbeidsbeperking

Maarten vond baan op maat ondanks arbeidsbeperking

De 26-jarige Maarten van der Linde is communicatiemedewerker bij Onbeperkt aan de Slag. Dit platform probeert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Maarten is ervaringsdeskundige, want door zijn ziekte is niet elke baan geschikt voor hem. Uiteindelijk vond hij de baan die zowel bij zijn energielevel als bij zijn studie past.

“Na mijn afstuderen in augustus 2016 zocht ik een baan die aansloot bij mijn studie Communication and Multimedia Design. Tegelijkertijd wilde ik niet meer dan achttien uur werken. Vanwege een spierziekte, de ziekte van Duchenne, zit ik in een rolstoel. Omdat ik soms minder energie heb, is een baan van 40 uur niet geschikt voor mij. Dat merkte ik al tijdens een van mijn stages. Die viel net in een slechtere periode qua gezondheid waardoor het me te veel werd. Gelukkig heb ik ook leuke stages gehad zoals bij het zintuigenfestival 5D en bij een reisbureau voor mensen met een beperking.

Punt van discussie 

Toen ik echt op zoek ging naar een baan vond ik het moeilijk om iets te vinden dat helemaal bij mij paste. Het begint al met de brief: zeg je meteen dat je in een rolstoel zit of dat je maar een maximaal aantal uren kan werken? Over dat eerste heb ik mijn lesje wel geleerd. Tijdens mijn opleiding werd ik ooit uitgenodigd voor een stagegesprek, maar eenmaal daar bleek dat ik er met mijn rolstoel helemaal niet naar binnen kon. En wat betreft het aantal uren: als je het meteen zegt, weet de werkgever meteen waar hij aan toe is. Maar het blijft een punt van discussie.

Vorig jaar ben ik voor het eerst naar een Meet & Greet van Onbeperkt aan de Slag gegaan. Hier krijgen mensen met een arbeidsbeperking de kans om met werkgevers te praten zonder dat het meteen een sollicitatiegesprek is. De eerste keer vond ik best spannend. Wat moet je over jezelf vertellen? Gelukkig bleek al snel dat hier geen reden voor was. De werkgevers die naar de Meet & Greet komen, weten namelijk dat ze praten met mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat er in de gesprekken dan ook niet om wat je niet kan, maar om wat je wél kan.

Betrokken bij samenleving

Bij de derde Meet & Greet kwam iemand van Onbeperkt aan de Slag naar me toe. Ze had gehoord dat ik met social media werk. Ik mocht bij hen op gesprek komen en uiteindelijk ben ik aangenomen als communicatiemedewerker voor twaalf uur in de week. Deze baan sluit goed aan op mijn studie en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik vind het fijn om te werken voor mijn geld en niet alleen maar thuis te zitten en een uitkering te ontvangen. En het belangrijkste: door te werken voel ik me veel meer betrokken bij de samenleving.”

Meer weten over Meet & Greets?