Ervaringsverhaal Mantelzorg

‘We hebben nu meer rust en tijd om aan onze gezondheid te werken.’

Twee senioren kijken elkaar lachend aan.Karel (86) en Lenie (83) zijn ruim 60 jaar getrouwd. Sinds een paar maanden ontvangt het echtpaar via het Sociaal Plein ondersteuning in het huishouden. ‘Ik heb geen gelukkige jeugd gehad en ben een paar keer overspannen geweest. Ook nu ben ik herstellende, terwijl ik voor Karel zorg. De hulp in het huishouden geeft een heleboel rust.’ Het echtpaar vertelt over hoe ze hopen nog leuke jaren samen te hebben.

Hartoperatie

Een paar jaar geleden gaat Karel met klachten van vermoeidheid en een drukkend gevoel op zijn borst naar de huisarts. Zijn hart blijkt niet goed te functioneren. Een operatie volgt en er worden vijf omleidingen rondom zijn hart gemaakt. ‘Iedereen zei dat ik na een jaar weer de oude zou zijn. Dat was helaas niet zo. Ik voelde me eigenlijk minder goed dan voorheen.’ Rondom het hart van Karel blijken kleine bloedvaatjes verstopt te zitten. Dat is niet te verhelpen en het zorgt ervoor dat Karel steeds meer afhankelijk wordt van zijn vrouw.

Ongelukkige val op de fiets

Lenie neemt de zorg voor haar man op zich. Zo helpt ze hem met aankleden en douchen. Tot het begin van de lente. Lenie komt tijdens het fietsen ongelukkig ten val en breekt daarbij zes ribben. Acht dagen ligt ze in het ziekenhuis. Eenmaal thuis duurt het herstel nog weken. ‘Op een bepaald moment stapte ik over op andere medicijnen. De vreemde bijwerking daarvan was een muziekje in mijn hoofd.’ Lenie stopt met de medicijnen, maar het muziekje is niet weggegaan. ‘Als het stil is, hoor ik steeds een melodietje. Heel raar.’

Hulp in het huishouden

Terwijl haar lijf verder herstelt, raakt Lenie voor de zesde keer in haar leven overspannen. De mantelzorg voor Karel en het huishouden worden haar teveel. ‘Daarom belde ik eind juni het Sociaal Plein. Binnen een paar dagen werd ik teruggebeld. De consulent vroeg wat voor hulp ik precies wilde, hoeveel uur per week en op welke dag. Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje dat het in orde was. De hulp startte kort daarna.’ Het echtpaar wordt sindsdien iedere dinsdag twee uur lang geholpen met het huishouden.

Nog prima naar hun zin

Dankzij de ondersteuning hebben Lenie en Karel meer rust en tijd om aan hun gezondheid te werken. ‘De hulp doet alles wat ik daarvoor zelf deed. Dweilen, de badkamer, plintjes schoonmaken, noem maar op. Dat scheelt mij een heleboel werk.’ Voor de komende tijd hoopt Lenie vooral dat ze snel van het muziekje in haar hoofd af is. Karel wil ook nog wel een paar jaartjes mee: ‘We hebben het nog prima naar onze zin. We zijn dan wel oud, maar nog niet klaar met het leven hoor.’

De namen in dit artikel zijn omwille van privacy gefingeerd.