Eerlijk over mantelzorgen: ‘ik vind het best zwaar’

Stockfoto shutterstock mantelzorgLangdurig en onbetaald zorg verlenen aan een partner, familielid of een andere dierbare gebeurt steeds vaker. Ook in Hilversum, waar naar schatting 4000 mantelzorgers wonen. Om hen in het zonnetje te zetten, keert de gemeente Hilversum jaarlijks een mantelzorgwaardering van honderdvijftig euro uit. Maar hoe is het om zo intensief voor iemand te zorgen? De komende weken vertellen enkele mantelzorgers hoe zij dit ervaren. Deze week is dat mevrouw Bakker, die sinds 2013 voor haar echtgenoot zorgt.


“Mijn man heeft een ernstig hartprobleem en is daarnaast vijf keer getroffen door een herseninfarct. Daardoor is hij halfzijdig verlamd en kan hij moeilijk voor zichzelf zorgen. De zorg voor hem bestaat onder meer uit: medicijnen toedienen, eten maken, ’s avonds uitkleden en in het weekend douchen. Op doordeweekse ochtenden komt de Buurtzorg om hem te douchen, daar ben ik heel blij mee.
Mantelzorgen vind ik best zwaar. De zorg is er altijd. Daarnaast moet ik nu alles zelf doen in huis. We wonen in een eengezinswoning en vroeger deed mijn man bijvoorbeeld de tuin, maar dat is er nu niet meer bij. Dat geldt ook voor klusjes en de administratie.

Verpleegster of vrouw

Mijn man is qua karakter veranderd sinds het herseninfarct. Het is niet meer de echtgenoot die ik had. Zijn eigen initiatief is totaal weg waardoor ik vaak moet vertellen wat hij moet doen. Dat is best raar om tegen je man te zeggen. Door de zorg voel ik me soms meer zijn verpleegster dan zijn vrouw. Dat is niet altijd makkelijk. Door zijn hartproblemen is mijn man snel moe en dat betekent dat we veel moeten laten. We kunnen niet op vakantie of ’s avonds weg gaan. Gelukkig komt er eens in de veertien dagen een vrijwilliger die de hele middag bij hem is. Ik heb dan even tijd voor mezelf. Dan ga ik naar de sauna of winkelen. Dingen doen waar ik anders niet aan toe kom. Dat vind ik ideaal, maar helaas zijn zulke vrijwilligers maar moeilijk te krijgen. Jaarlijks ontvang ik de mantelzorgwaardering. Dat zie ik echt als een cadeautje. Ik koop er ook altijd iets voor mezelf voor.

Lief en leed

Mijn man en ik zijn ruim veertig jaar getrouwd. We hebben lief en leed gedeeld. Ik zeg nu niet: ‘ga de deur maar uit’. De zorg is complex en lichamelijk vaak zwaar, maar gelukkig ben ik – op mijn 70ste – nog redelijk fit. Zo lang ik zelf voor hem kan blijven zorgen, doe ik dat.”

Ook mantelzorgwaardering aanvragen?

Wilt u ook in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering? Kijk dan op  www.hilversum.nl/mantelzorg