Parkeervergunning bewoners

Heeft u een parkeervergunning nodig? Dan kunt u deze online aanvragen.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van een parkeervergunning voor bewoners moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U staat ingeschreven bij de gemeente Hilversum op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt.
 • Het voertuig valt niet onder de regeling parkeren grote voertuigen volgens de RVV (het voertuig is niet langer dan 6 meter en/of hoger dan 2,40 meter of weegt zwaarder dan 3.500 kg).
 • Het kenteken van de auto staat op uw naam. Als het voertuig niet op uw naam staat (lease-auto of bedrijfswagen) stuurt u een kopie van het leasecontract en berijdersverklaring van uw werkgever mee.
 • U heeft geen eigen parkeergelegenheid zoals een parkeerplaats op eigen terrein of een parkeergarage.

Aanvraag

Parkeervergunning aanvragen

U kunt de parkeervergunning bewoner aanvragen via het Digitaal Parkeerloket. U moet inloggen met DigiD. Betaling gebeurt via iDEAL. Als de aanvraag en betaling zijn gelukt, wordt de vergunning direct gegeven als er geen wachtlijst is voor het gebied. Zoals op dit moment voor het Centrum. De aanvraag van een vergunning voor een lease- of bedrijfsauto duurt maximaal 5 werkdagen.

De parkeervergunning bewoner is op kenteken geregistreerd en geldt voor 1 auto.

Komt u er niet uit in het digitaal parkeerloket? Misschien wordt uw vraag beantwoord bij de meest gestelde vragen over het aanvragen van een parkeervergunning.

Vergunning met meerdere kentekens

Het is mogelijk om maximaal 5 kentekens op een vergunning te registreren. Dit is bijvoorbeeld handig voor bedrijven met meerdere motorvoertuigen. Voorwaarde is dat de kentekens op naam van het bedrijf of bewoner staan.

Let op: met deze vergunning kan er maar 1 auto tegelijk worden geparkeerd. Met de kentekenswitch kunt u aangeven welke auto geparkeerd staat.

U moet eerst een kenteken te activeren, voordat u gebruik kunt maken van de vergunning. Met behulp van de 2Park app van Desyde (te gebruiken via uw computer, smartphone en/of tablet) kunt u een kentekenwijziging aanbrengen.

Hier vindt u meer informatie over de 2Park app, instructiefilmpjes en handleidingen.

Combinatievergunning Centrum

Bent u woonachtig in het Centrum? Dan kunt u in plaats van een bewonersvergunning een combinatievergunning aanvragen in het Digitaal Parkeerloket. Met de combinatievergunning kunt u zowel op straat als in de parkeergarage Gooiland parkeren.

Let op! Als u een combinatievergunning aanvraagt, komt u op een wachtlijst.

Veranderingen doorgeven

Via het Digitaal Parkeerloket kunt u gemakkelijk de volgende wijzigingen doorgeven:

 • Vergunning opzeggen: Bij opzegging wordt de parkeervergunning per direct beëindigd. U krijgt het bedrag van de vooruitbetaalde maanden terug. U krijgt uw geld terug vanaf de 1ste dag van de maand na de maand waarin u opzegt.

 • Ander kenteken: Heeft u (tijdelijk) een andere auto? Dan moet u het kenteken op uw parkeervergunning zelf aanpassen.

 • Verhuizing naar ander vergunninggebied: U moet uw lopende vergunning opzeggen en een nieuwe aanvragen voor het nieuwe vergunningsgebied.

Parkeergebieden

Er zijn verschillende gebieden. Kijk op de kaartwelke parkeergebieden er zijn in Hilversum.

 • Centrum (hiervoor geldt een wachtlijst)
 • Schil
 • Buitenschil (waaronder het AKN-gebied)
 • Buitenschil Bloemenkwartier-Noord, Electrobuurt, Havenstraatbuurt West en Taludweg/Hyacintenlaan

Let op! Met uw parkeervergunning kunt u niet parkeren in winkelstraten tijdens de openingstijden van de winkels. Als u wilt parkeren in de winkelstraten dient u een kaartje te kopen. Meer informatie over parkeren in winkelstraten vindt u hier.

Per gebied gelden verschillende tarieven en regels (pdf, 307 kB).