Exploitatievergunning

Wilt u een horecabedrijf beginnen? Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Dit hoeft niet voor bijvoorbeeld bedrijfskantines, vervoersmiddelen of een slijtersbedrijf. Verkoopt u ook alcoholhoudende dranken? Dan heeft u ook een drank- en Horecavergunning nodig.

Een exploitatievergunning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Een exploitatievergunning moet altijd opnieuw worden aangevraagd bij een overname of bij het starten van een nieuw horecabedrijf.

Voorwaarden

  • Elke ondernemer is automatisch leidinggevende, tenzij er een verklaring van geen bemoeienis wordt overlegd.
  • Iedere leidinggevende is minimaal: 
  1. achttien jaar in het geval van een alcoholvrij bedrijf;
  2. eenentwintig jaar in het geval van een alcoholverstrekkend bedrijf of een coffeeshop
  • De leidinggevende is van goed levensgedrag
  • De leidinggevende staat niet onder curatele
  • Bij een alcoholverstrekkend bedrijf beschikt iedere leidinggevende over de Verklaring Sociale Hygiëne (SVH)
  • Minimaal 1 leidinggevende ( die genoemd is op de vergunning) is aanwezig tijdens de openingstijden.
  • Hebt u een terras? Dan hebt u ook hiervoor een vergunning nodig. U kunt dit aangeven op het aanvraagformulier exploitatievergunning.

 

Kosten

De kosten voor het aanvragen voor een exploitatievergunning: afhankelijk van het aantal activiteiten en de exploitatiecategorie. Zie legesverordening

Aanvraag

U kunt hier een exploitatievergunning aanvragen.Knop direct regelen exploitatievergunning

Als u alcohol gaat schenken, dan moet u ook een Drank- en Horecavergunning aanvragen.

Voeg de volgende documenten toe als bijlagen in het e- formulier:

  • Kopie identiteitsbewijs ondernemer(s) en leidinggevende
  • Kopie huur- of koopovereenkomst van het pand
  • Tekening van de inrichting (schaal 1:100) met maat-aanduiding; geef ook de oppervlakten van de verschillende ruimtes aan
  • Formulier BIBOB
  • Wanneer u gemachtigd bent voor de aanvraag, een machtiging van de exploitant/ondernemer

Als u een terras aanvraagt:

  • Een situatie-tekening van het terras (schaal 1:100), met maat-aanduiding

 

Tips

Als u een horecabedrijf start, overneemt of als er veranderingen plaatsvinden, zijn de volgende meldingen en vergunningen verplicht: