Exploitatievergunning
Een exploitatievergunning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Een exploitatievergunning moet altijd opnieuw worden aangevraagd bij een overname of bij het starten van een nieuw horecabedrijf.
Voorwaarden
- Elke ondernemer is automatisch leidinggevende, tenzij er een verklaring van geen bemoeienis wordt overlegd.
- Iedere leidinggevende is minimaal:
- achttien jaar in het geval van een alcoholvrij bedrijf;
- eenentwintig jaar in het geval van een alcoholverstrekkend bedrijf of een coffeeshop
- De leidinggevende is van goed levensgedrag
- De leidinggevende staat niet onder curatele
- Bij een alcoholverstrekkend bedrijf beschikt iedere leidinggevende over de Verklaring Sociale Hygiëne (SVH)
- Minimaal 1 leidinggevende ( die genoemd is op de vergunning) is aanwezig tijdens de openingstijden.
- Hebt u een terras? Dan hebt u ook hiervoor een vergunning nodig. U kunt dit aangeven op het aanvraagformulier exploitatievergunning.
Kosten
De kosten voor het aanvragen voor een exploitatievergunning is afhankelijk van het aantal activiteiten en de exploitatiecategorie: vanaf € 237,50 (zie legesverordening, titel 3, hoofdstuk 1 Horeca).
Aanvraag
Exploitatievergunning aanvragen
U kunt hier een exploitatievergunning aanvragen.
Als u alcohol gaat schenken, dan moet u ook een Drank- en Horecavergunning aanvragen.
Voeg de volgende documenten toe als bijlagen in het e- formulier:
- Kopie identiteitsbewijs ondernemer(s) en leidinggevende
- Kopie huur- of koopovereenkomst van het pand
- Tekening van de inrichting (schaal 1:100) met maat-aanduiding; geef ook de oppervlakten van de verschillende ruimtes aan
- Formulier BIBOB
- Wanneer u gemachtigd bent voor de aanvraag, een machtiging van de exploitant/ondernemer
Als u een terras aanvraagt:
- Een situatie-tekening van het terras (schaal 1:100), met maat-aanduiding
Tips
Als u een horecabedrijf start, overneemt of als er veranderingen plaatsvinden, zijn de volgende meldingen en vergunningen verplicht:
- Voor het exploiteren van een horecabedrijf doet u een milieumelding.
- Voor het exploiteren van een horecabedrijf hebt u mogelijk ook een gebruiksmelding nodig.
- Bij het schenken van alcohol een drank- en horecavergunning
- Eventueel een vergunning voor speelautomaten
- Bij het wijzigen van een leidinggevende: wijziging leidinggevende