Donderdag 2 juni is het tussen 12:00 en 17:00 uur wegens onderhoud niet mogelijk om aanvragen in te dienen via Hilversum.nl. Bijvoorbeeld voor het doorgeven van uw verhuizing of het opvragen van verschillende akten. Onze excuses voor het ongemak.
Exploitatievergunning
Een exploitatievergunning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Een exploitatievergunning moet altijd opnieuw worden aangevraagd bij een overname of bij het starten van een nieuw horecabedrijf.
Voorwaarden
- Elke ondernemer is automatisch leidinggevende, tenzij er een verklaring van geen bemoeienis wordt overlegd.
- Iedere leidinggevende is minimaal:
- achttien jaar in het geval van een alcoholvrij bedrijf;
- eenentwintig jaar in het geval van een alcoholverstrekkend bedrijf of een coffeeshop
- De leidinggevende is van goed levensgedrag
- De leidinggevende staat niet onder curatele
- Bij een alcoholverstrekkend bedrijf beschikt iedere leidinggevende over de Verklaring Sociale Hygiëne (SVH)
- Minimaal 1 leidinggevende ( die genoemd is op de vergunning) is aanwezig tijdens de openingstijden.
- Hebt u een terras? Dan hebt u ook hiervoor een vergunning nodig. U kunt dit aangeven op het aanvraagformulier exploitatievergunning.
Kosten
De kosten voor het aanvragen voor een exploitatievergunning is afhankelijk van het aantal activiteiten en de exploitatiecategorie: vanaf € 237,50 (zie legesverordening, titel 3, hoofdstuk 1 Horeca).
Aanvraag
Exploitatievergunning aanvragen (DigiD)
Exploitatievergunning aanvragen (e-Herkenning)
U kunt hier een exploitatievergunning aanvragen.
Als u alcohol gaat schenken, dan moet u ook een Drank- en Horecavergunning aanvragen.
Voeg de volgende documenten toe als bijlagen in het e- formulier:
- Kopie identiteitsbewijs ondernemer(s) en leidinggevende
- Kopie huur- of koopovereenkomst van het pand
- Tekening van de inrichting (schaal 1:100) met maat-aanduiding; geef ook de oppervlakten van de verschillende ruimtes aan
- Formulier BIBOB
- Wanneer u gemachtigd bent voor de aanvraag, een machtiging van de exploitant/ondernemer
Als u een terras aanvraagt:
- Een situatie-tekening van het terras (schaal 1:100), met maat-aanduiding
Tips
Als u een horecabedrijf start, overneemt of als er veranderingen plaatsvinden, zijn de volgende meldingen en vergunningen verplicht:
- Voor het exploiteren van een horecabedrijf doet u een milieumelding.
- Voor het exploiteren van een horecabedrijf hebt u mogelijk ook een gebruiksmelding nodig.
- Bij het schenken van alcohol een drank- en horecavergunning
- Eventueel een vergunning voor speelautomaten
- Bij het wijzigen van een leidinggevende: wijziging leidinggevende