JOGG

Hier vindt u meer informatie over jongeren op gezond gewicht, een gezonde school en een gezonde omgeving.

Wat is JOGG?

Jogg fotoHilversum zet zich actief in als JOGG-gemeente. Het streven is om kinderen en jongeren in een gezonde omgeving op te laten groeien. Om gezond op te kunnen groeien hebben kinderen een gezonde omgeving nodig. Ouders en naasten spelen hierin een belangrijke rol. Maar ook de invloed van de buurt, het onderwijs, de kinderopvang en de sportvereniging is van groot belang.

De JOGG-regisseurs werken samen met de lokale partijen, zoals basisscholen en sportverenigingen om Hilversum zo gezond mogelijk in te richten. Gezonde voeding, dagelijks bewegen, voldoende water drinken en goed slapen moet de normaalste zaak van de wereld worden. Gezonde jeugd, gezonde toekomst.

Wilt u weten wat u of uw organisatie kan betekenen voor de JOGG-aanpak in Hilversum? Neem contact op met JOGG-regisseur Alexandra Ochsendorf.

Meld u aan voor de JOGG nieuwsbrief (4x per jaar) om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en activiteiten van JOGG-Hilversum.

Gezonde Schoolomgeving

Kinderen brengen dagelijks veel tijd door op school. Een gezonde schoolomgeving draagt bij aan de gezondheid van de leerlingen. Want hoe gezonder je bent, hoe lekkerder je in je vel zit. En dat draagt weer bij aan betere schoolprestaties. Door van jongs af aan al te leren hoe je gezonde keuzes maakt, leg je een goede basis voor de toekomst. Daarin is een gezond schoolbeleid onmisbaar. De JOGG-regisseurs stimuleren en adviseren hierbij, in samenwerking met de Gezonde School adviseur in Hilversum.

Gezonde School

Gezonde School is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl binnen verschillende thema’s. Zoals Voeding, Bewegen en Sport, Welbevinden of Roken en Alcohol. Deze thema's worden geïntegreerd in de dagelijkse praktijk en bouwt voort op wat een school zelf al doet op het gebied van gezonde leefstijl.  Zo wordt er ingespeeld op de wensen en behoeften van de school.

De Gezonde School aanpak is voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. Meer informatie op de website van de Gezonde School of neem contact op met JOGG-regisseur Alexandra Ochsendorf.

Gezonde Schoolkantine

Jogg foto 2Het programma: De Gezonde Schoolkantine geldt voor scholen binnen het voortgezet (speciaal) onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs met een eigen kantine. Om jongeren gemakkelijk een gezondere keuze te kunnen laten maken, is het belangrijk om gezonde voeding voldoende aan te bieden. Afhankelijk van de aanpassingen die de schoolkantine maakt, wordt de Gezonde Kantineschaal uitgereikt op het niveau zilver of goud. Hiermee laten ze zien aan leerlingen, ouders en medewerkers dat gezonde voeding een belangrijke plek binnen de school heeft.

Welzijn, kinderopvang, buitenschoolse opvang

Naast school, brengen veel kinderen dagelijks tijd door bij de kinderopvang, BSO of de activiteiten van de buurtsportcoaches of welzijnsorganisaties. Samen met de organisaties in Hilversum zorgen de JOGG-regisseurs ervoor dat de activiteiten in lijn staan met de JOGG aanpak. Waarbij voldoende aandacht gegeven wordt aan gezonde voeding, voldoende beweging en het belang van slapen. De JOGG-regisseurs enthousiasmeren de kinderopvang en activiteiten waar kinderen (0-4 jaar) aanwezig zijn om aan de slag te gaan met moestuintjes, gezonde traktaties en water drinken.

Gezonde Sportomgeving

Jogg foto 3Sport draagt bij aan een gezonde leefstijl, ontspanning en plezier! Het is van belang dat sportverenigingen een gezonde sportomgeving vormen voor al hun leden en bezoekers. De gezonde sportomgeving omvat o.a. een verantwoord alcoholbeleid, een rookvrije omgeving en een gezond aanbod in de kantine. Bijna alle Hilversumse sportverenigingen zijn inmiddels rookvrij en voeren een verantwoord alcoholbeleid. JOGG-Hilversum adviseert en stimuleert de verenigingen in samenwerking met de coaches van Team:Fit en GGD Gooi- en Vechtstreek.

Gezonde Sportkantine certificaat

In samenwerking met Team:Fit worden sportverenigingen ondersteund om in een paar eenvoudige stappen een Gezonde Sportkantine te worden. De eerste stap is een zogenaamde kantinescan om te inventariseren hoe gezond de kantine op dat moment is. Daarop volgt een advies waaraan de vereniging kan werken om het aanbod in de kantine gezonder te maken, zonder daar omzet voor in te leveren. Verenigingen kunnen een bronzen, zilveren of gouden certificaat behalen, waarmee men kan laten zien in welke mate het voldoet aan een Gezonde Kantine. Meer informatie op de website van Team:Fit of neem contact op met JOGG-regisseur Alexandra Ochsendorf.

Gezonde wijk

Jogg foto 4Dagelijks voldoende bewegen draagt bij aan gezonde leefstijl. Daarom is het van belang dat de speelvoorzieningen in de wijk uitnodigen tot spelen én toegankelijk zijn voor alle kinderen. Naast de speelplekken in de wijken zijn er in Hilversum twee Cruyff Courts aangelegd. Het Cruyff Court biedt kinderen een veilig plek om te spelen en heeft ook een sociale functie (locaties: Stephensonlaan en Sportpark Anna’s Hoeve). Op de Cruyff Courts worden ook regelmatig activiteiten aangeboden door de buurtsportcoaches van Bink en de jongerenwerkers van Versa.

Naast speelvoorzieningen wordt er ook geïnvesteerd in diverse openbare watertappunten. Dit stimuleert het drinken van water, bijvoorbeeld tijdens het sporten, winkelen of bij het wachten op de trein.

Gezonde Werkvloer

Jogg foto 5De Gezonde Werkvloer is een programma wat streeft naar een werkomgeving waarin vitaliteit de normaalste zaak van de wereld is. Dit programma is gericht op zowel jongeren maar ook volwassenen. Door op de werkvloer aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl, worden ouders gestimuleerd om ook thuis het goede voorbeeld te geven. Ook worden jongeren, zodra zij beginnen met werken, hiermee gestimuleerd om gezond te leven. Meer informatie op de website van de Gezonde Werkvloer of neem contact op met JOGG-regisseur Alexandra Ochsendorf.