Rioolaansluiting aanvragen

Een directe aansluiting van uw pand rechtstreeks op het openbaar riool zorgt ervoor dat het afvalwater rechtstreeks in het riool terecht komt. Een directe rioolaansluiting voor vuilwater tot aan uw erfgrens is € 1.489.

Er zijn twee soorten aansluitingen op het riool: een directe en een indirecte aansluiting.

  • Bij een directe aansluiting loost uw pand afvalwater rechtstreeks op het openbaar riool.
  • Bij een indirecte aansluiting loost u afvalwater via een aansluiting samen met de buren op het openbaar riool.

De gemeente adviseert u om voor een directe aansluiting te kiezen. Dit is niet verplicht. U kunt een eigen, directe aansluiting op het openbaar riool aanvragen via riool@hilversum.nl.

De gemeente legt de aansluiting aan tussen het openbaar riool en de erfgrens. Dus niet op het eigen terrein van de aanvrager. Het gedeelte van de rioolleiding in/onder het huis en in de tuin moet u zelf (laten) aanleggen. Hiermee kunt u het beste wachten tot de gemeente klaar is met het deel in de openbare weg, want dan weet u ook hoe hoog de leiding ligt.

Wordt de oude leiding op uw terrein nog gebruikt door de buren, dan moet die leiding blijven liggen. Het is wel uw leiding, maar de buren hebben hierop het recht van waterloop.

Bent u aan het verbouwen of heeft u plannen om te verbouwen, let dan wel op de juiste rioolaanleg. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een toilet of wastafel aan te sluiten op een regenpijp.

Een eigen directe huisaansluiting is alleen voor afvalwater, niet voor hemelwater. Schoon hemelwater komt zo direct in de bodem terecht en niet eerst in het riool. Dit is beter voor het grondwater en ontlast ook de rioolwaterzuivering. Meer informatie vindt u op de pagina hemelwater infiltreren bij uw woning

Kosten

  • Het standaardtarief voor een directe rioolaansluiting voor vuilwater is €1.489 euro. Dit geldt voor een het gedeelte in de openbare weg tot aan uw erfgrens (tot maximaal 20 meter lengte, elke meter extra tegen meerprijs), met een ontstoppingsput die ongeveer een halve meter op eigen grond komt te liggen. De ontstoppingsput is een afsluitbaar deel van de riolering, dat dient om een verstopping op te kunnen lossen en om het riool te kunnen inspecteren. Hiermee kunt u aantonen of een verstopping zich op gemeentegrond of privégrond bevindt.
  • Als de gemeente bij u in de straat het hoofdriool gaat vervangen, geldt er een lager tarief van €606 euro.
  • De werkzaamheden worden uitgevoerd nadat u heeft betaald.