Regen opvangen in gratis infiltratiekrat

Bij extreme regenbuien kost het steeds meer moeite om grote hoeveelheid regenwater af te voeren. De gemeente vraagt inwoners en bedrijven met genoeg buitenruimte om het regenwater in eigen tuin te laten weglopen. Dit noemen we ook wel infiltreren,

Door de klimaatverandering is het in sommige periodes erg droog. Wanneer het regent, valt er juist heel veel neerslag. Bij extreme regenbuien kost het steeds meer moeite om die grote hoeveelheid regenwater af te voeren. Daardoor stroomt de regen niet weg in lagergelegen delen van Hilversum. Dit heeft wateroverlast in huizen en tuinen als gevolg.

Het is de taak van de gemeente Hilversum om overlast door regenwater zoveel mogelijk te voorkomen. Daarvoor is de hulp van Hilversummers hard nodig. De gemeente vraagt inwoners en bedrijven met genoeg buitenruimte om het regenwater in eigen tuin te laten weglopen, te infiltreren dus.

Hiervoor kunnen zogenoemde infiltratiekratten worden gebruikt. Regen komt via de regenpijp in deze ondergrondse kratten terecht. Via die kratten infiltreert  het water  langzaam in de bodem. Zo stroomt de regen niet weg in het riool én via het krat krijgen bomen en planten water. Inwoners en bedrijven kunnen maximaal vier infiltratiekratten gratis aanvragen.

Op onderstaande afbeelding is te zien dat infiltratiekratten worden aangesloten op de regenpijp. Onder de grond vormen de kratten een opslagruimte voor regenwater. Vanuit deze kratten zakt het opgeslagen water langzaam in de bodem, om uiteindelijk bij het grondwater te komen. Planten en bomen profiteren hiervan. Een infiltratiekrat is een kunststof krat met een afmeting van 0,5 x 0,4 x 1 meter. Om het krat zit doek dat water doorlaat. Boven de grond neemt een infiltratiekrat geen ruimte in. Het is mogelijk meerdere kratten in de tuin in te graven.

infiltratiekrat_illustratie

Wat is een infiltratiekrat?

Infiltratiekratten worden in de grond gegraven en aangesloten op de regenpijp. Het water komt via de regenpijp in de ondergrondse kratten terecht. Vanuit deze kratten zakt het opgeslagen water in de bodem, totdat het bij het grondwater terechtkomt. Omdat dit langzaam gaat, krijgen planten en bomen ook in droge periodes water. Een infiltratiekrat is gemaakt van kunststof en heeft een afmeting van 0,5 x 0,4 x 1 meter. Om het krat zit een doek dat water doorlaat. Boven de grond neemt een infiltratiekrat geen ruimte in. Het is mogelijk meerdere kratten in de tuin in te graven.

Infiltratiekrat

Op de foto ziet u een Infiltratiekrat.

Foto: Brakenhoff

Voor wie is de infiltratiekrat geschikt?

Voor inwoners en bedrijven die genoeg ruimte om het huis of pand hebben. De ondergrond in Hilversum is zeer geschikt voor om het regenwater hierin te laten weg lopen. Voor een infiltratiekrat moet het grondwater namelijk dieper zitten dan 1 meter. Dat is op de meeste plekken in Hilversum het geval. Alleen in de Hilversumse Meent en Kerkelanden zit het grondwater hoger. Daar is het beter om het regenwater rechtstreeks de grond in te laten lopen.

Belangrijk om eerst te controleren

Het kan zijn dat u al een zogenoemde zakput in uw tuin heeft waar de regenpijp op aangesloten zit, of vroeger op aangesloten heeft gezeten. Deze put heet ook wel ‘zinkput’ of ‘stapelput’. Op de bouwtekening van uw woning kan zo’n put te zien zijn. Veel bouwtekeningen zijn te vinden op de website https://zoeken.gooienvechthistorisch.nl/

Heeft u inderdaad zo’n put en is deze niet meer in gebruik? Dan kunt u erover nadenken om deze weer te gaan gebruiken. In dat geval hoeft u namelijk geen infiltratiekrat in te graven.

Wat is het voordeel van een infiltratiekrat?

Een infiltratiekrat heeft meerdere voordelen. Zo komt het regenwater niet onnodig in het gemeentelijk riool terecht. Het wordt namelijk tijdelijk in het ondergrondse krat opgeslagen. Dat voorkomt wateroverlast. En omdat het vanuit het krat langzaam in de bodem zakt, is er voor langere tijd genoeg grondwater. Dit is in droge periodes goed voor bomen en planten. Het voordeel van een infiltratiekrat is dat zo’n krat boven de grond geen ruimte inneemt. Daarnaast is er onder de grond veel meer ruimte om regenwater op te slaan dan boven de grond.

Installeren en aansluiten op de regenpijp

Infiltratiekratten zijn op elk moment in de tuin in te graven. Het is ook mogelijk om af te wachten tot er werkzaamheden aan het huis of de tuin op de planning staan. Op de foto’s hieronder is te zien hoe het ingraven en het aansluiten op de regenpijp werkt. Op YouTube zijn diverse video’s over dit onderwerp te vinden. Zoek daarvoor op ‘aanleggen infiltratiekratten’.

Infiltratiekrat in de grond

Op de foto ziet u een infiltratiekrat ingegraven in de grond en aangesloten op de regenpijp.

Foto: Brakenhoff

Een gratis infiltratiekrat bestellen

Gratis infiltratiekratten zijn te bestellen via riool@hilversum.nl. Per woning of gebouw zijn maximaal vier kratten beschikbaar. De gemeente kan de gratis infiltratiekratten leveren zolang er genoeg voorraad is.

Meer weten?

Veel antwoorden vindt u op de lijst veelgestelde vragen. Staat uw antwoord er niet tussen dan kunt u contact opnemen met riool@hilversum.nl.

Meer informatie vindt u ook op de pagina Het Gemeentelijk Watermanagement Plan Hilversum 2021-2026 in het kort. Het volledige Gemeentelijke Watermanagementplan kunt u opvragen via riool@hilversum.nl.

Bekijk hieronder ook de vlog over watermanagement van Arno Scheepers.