Houtstook

Een houtvuur of (pellet)kachel brengt schadelijke stoffen in de lucht zoals fijn stof en roet. Bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond en mensen met luchtwegproblemen hebben er extra last van.

Tips voor houtstokers

 • Gebruik alleen schoon en droog hout
 • Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is.
 • Zorg voor goede luchttoevoer. 
 • Laat vuur uit bij windstil of mistig weer. 
  • Het RIVM adviseert om helemaal geen hout te stoken als er een stookalert geldt. Wilt u bij een stookalert een bericht via e-mail krijgen? Meld u dan aan voor het stookalert. En als er geen stookalert geldt? Bekijk dan de Stookwijzer. Zo weet u wanneer en waarom het vuur beter uit kan blijven.
 • Meer informatie over hout stoken en de gezondheid van uzelf en uw omgeving de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Rookoverlast

Als u rookoverlast van houtkachels ervaart kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Registreer wanneer, hoe vaak en waar u overlast van een houtkachel heeft en wat de effecten zijn. Noteer de dagen, tijdstippen, weersomstandigheden, waar u de overlast ondervindt (in huis of tuin) en wat de effecten zijn van de overlast (bijvoorbeeld stank of roet);
 2. Als u last heeft van houtrook, dan kunt u het beste met uw buren in gesprek gaan en vertellen dat u last heeft van de rook. Meestal heeft de stoker zelf niet eens door dat hij of zij overlast veroorzaakt. Vindt u het lastig om uw buren hier op aan te spreken dan vindt u tips op problemenmetjeburen.nl;
 3. Als u er samen niet uitkomt, dan kunt u terecht bij buurtbemiddeling.(gratis) van Versa Welzijn.
 4. U kunt ook overwegen om de rechter via een privaatrechtelijke procedure om een stookverbod te vragen.

Verder willen we u vragen om uw ervaringen en signalen aan ons door te geven, zodat de wij een steeds beter beeld krijgt van hoeveel inwoners overlast ervaren en hoe groot de overlast is.