Veel gestelde vragen handhaven fietsparkeren

Direct naar fietsdepot

Het plaatsen van (brom)fietsen buiten de rekken kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom worden fout gestalde (brom)fietsen weggehaald. Achtergelaten fietsen (weesfietsen) zorgen voor minder ruimte in de fietsenrekken. Daarom worden weesfietsen weggehaald.

Waarom handhaven?

Het plaatsen van fietsen buiten de rekken kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarnaast willen wij samen met onder andere de centrumondernemers een centrum dat aantrekkelijk en gastvrij en toegankelijk is voor iedereen. Daarom halen wij fietsen die niet in een rek staan weg.  Deze worden vanaf september 2018 afgevoerd naar ons fietsdepot. Achtergelaten fietsen (weesfietsen) zorgen voor minder ruimte in de fietsenrekken. Daarom worden deze weesfietsen weggehaald. Dit gebeurt 8 x per jaar. Fietsen mogen in de bebouwde kom niet langer dan 28 dagen aaneengesloten op de dezelfde plek staan.

Wat zijn fout geparkeerde fietsen?

Dit zijn fietsen die niet in de daarvoor bestemde rekken zijn geparkeerd. Op uw (brom)fiets wordt een sticker geplakt als deze fout gestald staat. Op de sticker staat de datum en  het tijdstip van stickeren. Als de fiets niet weggehaald wordt, verwijderen wij deze fiets en brengen deze naar het fietsdepot

Krijg ik eerst een waarschuwing of wordt mijn fiets gelijk weggehaald?

Fietsen geparkeerd in het voetgangersgebied buiten een rek worden gelijk verwijderd. het gaat hier om fietsen die gevaarlijk gestald zijn. Buiten het voetgangersgebied hebben fietsers die hun fiets niet in een rek hebben gezet 15 minuten de tijd om dit alsnog te doen.

Wat is een gevaarlijk gestalde fiets?

Dat is een fiets die zo gestald is dat er voor voetgangers of ander verkeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Deze fietsen worden bij onze controleacties meteen weggehaald. Een fiets staat bijvoorbeeld gevaarlijk als hij:
•    de looproute en/of vluchtroute blokkeert;
•    zodanig op de stoep staat dat voetgangers er niet langs kunnen en via het fietspad of rijbaan moeten lopen;
•    voor een nooduitgang of brandkraan staat;
•    voor de ingang van een winkel staat;
•    te dicht bij de weg staat;
•    op of dichtbij een blindengeleide strook staat.

Wat zijn weesfietsen

Achtergelaten fietsen die langere tijd niet zijn gebruikt worden weesfietsen genoemd. Een fiets mag maximaal 28 dagen achter elkaar op dezelfde plek in het fietsenrek staan. Als het vermoeden bestaat dat een fiets niet meer wordt gebruikt, dan wordt er een witte sticker geplakt op de fiets. Op de sticker staan datum en tijdstip van stickeren. Als de fiets na 28 dagen niet is verplaatst, wordt de fiets weggehaald en maximaal 3 maanden bewaard. Deze fietsen worden opgeslagen in onze loods op De Rading en kunnen daar op afspraak met een Boa worden opgehaald. 

Mijn fiets is weg, wat nu?

Wanneer u uw fiets niet meer kunt vinden, kijk dan eerst in de rekken in uw omgeving.

Meer informatie

Wilt u meer weten over een onderwerp, klik dan op een van de onderstaande pagina’s: