Veel gestelde vragen fietsparkeren station

Direct naar fietsdepot

Waarom nu ook handhaving bij het station?

Vanaf maandag 26 november worden fietsen op het Stationsplein die niet in een rek staan, verplaatst naar de fietsrekken langs het spoor. Hiermee willen we de veiligheid op het plein vergroten en onveilige situaties voorkomen. Op dit moment komt het te vaak voor dat fietsen, scooters en brommers routes voor nood- en hulpdiensten en  blokkeren. Daarnaast moet de openbare ruimte  toegankelijk en comfortabel zijn voor alle gebruikers. Jong en oud, goed of slecht ter been, te voet, in een rolstoel of met de blindenstok.
Er zijn al langer regels voor het parkeren van fietsen op het stationsplein. De laatste maanden merken we dat veel fietsers zich niet aan deze afspraken houden. Daarom gaan we de handhaving bij het station verscherpen. De handhaving geldt voor de voorzijde van het station en niet het Oosterspoorplein.

Waarom niet hetzelfde beleid als in het centrum?

Op dit moment vindt de handhaving vooral plaats in het centrum. Vanaf maandag 26 november gaan wij ook handhaven bij het station. Hiervoor gelden in eerste instantie nog andere afspraken. De reden hiervoor is dat wij fietsers ook hier een periode willen geven om  te wennen aan de nieuwe afspraken.  Het is de bedoeling dat begin volgend jaar voor beide gebieden dezelfde regels gelden. Het gaat hier om de regels die nu al in het centrum gelden.

Waarom wordt er aan het Oosterspoorplein nog niet gehandhaafd?

Op het Oosterspoorplein handhaven wij voorlopig niet. Hier zijn op dit moment niet genoeg rekken om alle fietsen in kwijt te kunnen. Op dit moment zijn wij druk in overleg met verschillende partijen die bij dit deel van het station zijn betrokken om ook voor deze zijde te komen met een oplossing rondom het fietsparkeren.

Wat als de fietsenrekken vol zijn?

Wanneer de fietsenrekken of fietsparkeerplekken vol zijn, kan u uitwijken naar een dichtstbijzijnde mogelijkheid. Langs het spoor zijn altijd genoeg lege rekken te vinden.

Waar kan ik terecht met mijn bakfiets, driewieler, duofiets, snorfiets, fietskar?

Op het stationsplein zijn speciale vakken voor brommer, scooters en bakfietsen aangebracht.

Wie bepaalt of mijn fiets niet goed staat?

De BOA’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente doen de handhaving.

Wie haalt mijn fiets weg?

Het team Stads Beheer Service samen met de BOA’s.

Mijn fiets staat vast met een hangslot? Wordt deze ook weggehaald?

Fietsen die met een hangslot vaststaan, worden ook verwijderd. Deze fietsen plaatsen we niet langs het spoor, maar zijn gratis op te halen bij ons Fietsdepot aan de Kerkbrink 29.  

Worden brommers en scooters ook verplaatst langs het spoor?

Brommers en scooters die niet op de juiste plek staan, krijgen een boete en worden niet verplaatst.

Wat zijn weesfietsen?

Dit zijn achtergelaten fietsen die langere tijd niet zijn gebruikt. Een fiets mag maximaal 28 dagen achter elkaar op dezelfde plek in het fietsenrek staan. Als de fiets na 28 dagen niet is verplaatst, wordt de fiets weggehaald en maximaal 3 maanden bewaard. Deze fietsen worden opgeslagen in onze loods op De Rading en kunnen daar op afspraak met een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) worden opgehaald. In december gaan wij nogmaals een handhavingsronde op weesfietsen doen.

Voorkom zoeken naar je fiets

Bij het station geldt de afspraak dat fietsen in een rek geparkeerd moeten worden. Voor bakfietsen, brommers en scooters zijn speciale vakken aangegeven. Wethouder Scheepers: “Voorkom dat je moet  zoeken naar jouw fiets en parkeer daarom op de juiste plek. Dat kost je’ s morgen misschien een minuut meer, maar scheelt je ’s avonds een zoektocht van 20 minuten.”
Op het Oosterspoorplein handhaven we voorlopig niet. Hier zijn op dit moment niet genoeg rekken om alle fietsen in kwijt te kunnen. In het project Spoorzone wordt dit deel van het stationsplein meegenomen en hiervoor komt een eigen plan.