Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Fietsparkeren

Centrum | Fietsparkeren | Handhaving

Direct naar FietsdepotFiets stallen

Op de fiets naar het centrum of station? Maak dan gebruik van de fietsenrekken en stallingen. In de fietsenstalling Zeedijk is plek voor 810 fietsen. De fietsenkelder is toegankelijk voor verschillende soorten fietsen, bijvoorbeeld ook voor bakfietsen en driewielers en ook voor elektrische scooters. De eerste 24 uur kan de fiets gratis gestald worden.

Tarieven voor meer dan 24 uur:

Dag 2 t/m 28, reguliere fiets: €1,25 per dag

•             Dag 2 t/m 28, buitenmodel fiets / elektrische scooter: €2,50 per dag
•             Jaarabonnement, reguliere fiets: €75,-
•             Jaarabonnement, buitenmodel fiets / elektrische scooter: €150,-

Nieuwe fietsenstalling Stationsplein

Ook op het Stationsplein komt een nieuwe fietsenstalling. Deze komt waar vroeger het GAK-gebouw stond. De komst van de nieuwe fietsenstalling maakt onderdeel uit van de tijdelijke herinrichting van het gehele Stationsplein in afwachting van de vernieuwing van het Stationsgebied, inclusief het Stationsplein. De start hiervan staat gepland voor eind 2021 met de bouw van een ondergrondse fietsenstalling.

In de nieuwe gratis fietsenstalling op de GAK-locatie komt plek voor 960 fietsen. Hiervoor worden ruim 500 fietsenrekken verplaatst van de Stationsstraat en de Spoorzijde. Daarnaast komt er een uitbreiding van nog eens 450 rekken, waardoor er per saldo extra ruimte komt om fietsen goed te parkeren. Ook voor scooters en bakfietsen komen er extra parkeerplekken. De nieuwe stalling telt straks 138 plekken tegenover 98 parkeerplekken die er nu op de parkeerstrook voor scooters en bakfietsen zijn.

De stalling is op 1 oktober in gebruik genomen. Bij de start waren er ruim 400 fietsrekken beschikbaar. In de komende  weken volgen de overige rekken en de plaatsen voor scooters/bakfietsen. Vanwege het verplaatsen van de rekken aan de Stationsstraat mag daar vanaf 1 oktober niet meer geparkeerd worden. Nog aanwezige fietsen op 1 oktober, inclusief wees-/wrakfietsen, worden door de gemeente verplaatst/verwijderd.

Fiets weg?

Fietsen in het centrum en bij het station die niet in een rek staan worden verplaatst naar het fietsdepot in fietsenstalling Zeedijk (adres: Zeedijk 33A). Vanaf maandag 14 oktober 2019 zal er ook gehandhaafd worden op het Oosterspoorplein. De foutief geparkeerde fietsen zullen in eerste instantie verplaatst worden naar langs het spoor. Mochten fietsen met een hangslot vastzitten aan rek, dan worden deze fietsen losgeslepen en verplaatst naar het fietsdepot. Hier kan de fiets dan kosteloos worden opgehaald. Als de fietsenstalling aan de voorzijde van het station helemaal gereed is dan worden alle foutief geplaatste fietsen op het Oosterspoorplein verplaatst naar het fietsendepot en kan men deze terug krijgen als men 15 euro betaald. De verwachting is dat dit 01 december 2019 is.

Het depot in Fietsenstalling Zeedijk is dagelijks open: op maandag tot en met woensdag van 08.00 – 19.00 uur. Op donderdag van 08.00 – 22.00 uur, op vrijdag van 08.00 – 19.00 uur, op zaterdag van 08.00 – 19.00 uur en op zondag van 12:00 tot 18:00 uur.

Wanneer u uw fiets niet meer kunt vinden, kijk dan eerst in de rekken in uw omgeving. Heeft u uw fiets dan nog niet gevonden, dan kunnen er twee dingen zijn gebeurd. Of uw fiets is gestolen of uw fiets stond niet in een rek en is verplaatst naar het fietsdepot of naar de fietsenrekken langs de spoorlijn. Dit hangt af van de locatie waar u uw fiets heeft neergezet.

Op www.verlorenofgevonden.nl kunt u zien of uw fiets bij het fietsdepot staat. Staat hij hier niet, dan is deze waarschijnlijk gestolen. Het is dan belangrijk dat u aangifte doet bij de politie. Aangifte doen kan tegenwoordig ook digitaal. Ga hiervoor naar www.politie.nl.

Coulanceregeling fietsparkeren

De coulanceregeling fietsparkeren wordt niet verlengd. Het is niet langer mogelijk om stickers aan te vragen waarmee het is toegestaan om fietsen te parkeren in het voetgangersgebied. Daarnaast zijn de reeds uitgegeven stickers per 01 januari 2020 niet meer geldig. Vanaf januari 2020 is het in het centrum voor iedereen verboden om fietsen en bromfietsen buiten de daartoe bestemde voorzieningen te parkeren. Daarnaast blijft het verboden om in het voetgangersgebied te rijden.

Voor mensen waarvoor de loopafstanden in het voetgangersgebied te groot zijn worden er loophulpmiddelen te leen aangeboden in Fietsenstalling Zeedijk. Wij nodigen u graag uit hier gratis gebruik van te maken. Er staan rollators en loopfietsen voor u klaar, de medewerkers van de fietsenstalling vertellen u hier graag meer over.

Gehandicaptenvoertuigen zijn uitgesloten van het fietsparkeerverbod. Voor gebruikers van deze voertuigen verandert er niets. Zij mogen blijven rijden en parkeren in het voetgangersgebied.

Meer informatie

Wilt u meer weten over een onderwerp, klik dan op een van de onderstaande pagina’s: