Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Eikenprocessierups

Periode | Melding | Problemen voorkomen | Gezondheidsklachten

EikenprocessierupsBestrijding

Het is een landelijk probleem. De eikenprocessierups slaat in alle hevigheid toe. De aannemer in Hilversum die de nesten voor ons bestrijdt, doet wat hij kan. We geven prioriteit aan scholen en speelplekken en van daaruit worden de nesten op de route verwijderd. Op locaties waar we niet met de hoogwerker bij kunnen, gebruiken we een ladder. Gemiddeld behandelen we 60 bomen per dag.

Na een melding willen we een nest natuurlijk het liefst zo snel mogelijk verwijderen. Alleen is dit in praktijk niet mogelijk. Heel Nederland heeft last van de eikenprocessierups en trekt aan dezelfde aannemers. Omdat we met een route werken, is het ook niet mogelijk om direct elk nest na de melding te verwijderen. Dat kost te veel tijd om steeds heen en weer te rijden. We hopen op uw begrip.

Bij de gemeente Hilversum halen we de nesten duurzaam weg met een zuiger en bestrijden wij niet preventief. Preventieve bestrijding biedt namelijk geen zekerheid dat de rupsen ook daadwerkelijk weg zijn. We volgen de landelijke discussie op de voet als gemeente en nemen die informatie mee in onze evaluatie en aanpak voor volgend jaar.

Melden

Ziet u een boom in de openbare ruimte met een nest. Laat het ons weten. Doe een melding Eikenprocessierups (digitaalformulier). Heeft u een nest in een boom op uw eigen terrein dan moet u zelf het nest weg laten halen.

Meldingen van nesten in uw eigen tuin kunnen wij helaas niet aannemen. Het advies is het nest te bewerken met lijmspray en in een plastic zakje van de boom te 'vegen'. Het is aan te raden hierbij handschoenen te dragen. Het zakje met de rupsen kunt u afgesloten bij het restafval gooien. 

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. De pijlvormige brandharen met weerhaakjes dringen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals:

  • (hevige) jeuk, bultjes,
  • blaasjes,
  • roodheid en ontsteking
  • verschijnselen die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid
  • rode dikke ogen
  • braken
  • duizeligheid

Wat kunt u doen aan klachten door de eikenprocessierups?

Het is belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die in aanraking zijn gekomen met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Let ook op uw huisdieren. Ook zij kunnen klachten krijgen door de eikenprocessierups.

Voorkomen

Gaat u naar een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt? Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga de rupsen dan niet zelf bestrijden. Huur een deskundig bedrijf in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer weten over de eikenprocessierups?

Op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit en https://www.oakie.info/  en op processierups.nu/ vindt u relevante informatie en links over de eikenprocessierups samengevoegd.

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij afdeling infectieziekten van de GGD Gooi en Vechtstreek bereikbaar op werkdagen op het telefoonnummer (035) 692 62 22.