Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Eikenprocessierups

Periode | Melding | Problemen voorkomen | Gezondheidsklachten

EikenprocessierupsTeveel om te bestrijden

Het is een landelijk probleem. De eikenprocessierups slaat in alle hevigheid toe. De aannemer in Hilversum die de nesten voor ons bestrijdt, doet wat hij kan. Alle gemelde nesten komen op een kaart. We geven prioriteit aan scholen en speelplekken en vandaaruit worden de nesten op de route verwijdert. Op dit moment is het helaas niet haalbaar alle nesten te bestrijden.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van (vooral) eikenbomen waar ze overwintert. Eerst zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in optocht (processie) op zoek naar voedsel.

Een groot deel van de rupsen zit nu, eind mei, in het 3de larvestadium. In het 3de larvestadium verschijnen de 1e brandharen, maar de rupsen vormen nog geen nesten, waardoor er nauwelijks kans is op overlast van de brandharen. Ze zijn in dit stadium doorgaans hoog in de bomen te vinden. Daarnaast worden ook op diverse plaatsen al rupsen aangetroffen die het 4de larvestadium bereikt hebben en met de nestvorming beginnen. Vooral in bomen die al vroeg in blad stonden. 

Melden

Ziet u een boom in de openbare ruimte met een nest. Laat het ons weten. Doe een melding Eikenprocessierups (digitaalformulier). Wij voorzien de boom van een lint en bij een aantal meldingen laten we de nesten wegzuigen. Heeft u een nest in een boom op uw eigen terrein dan moet u zelf het nest weg laten halen.

Meldingen van nesten in uw eigen tuin kunnen wij helaas niet aannemen. Het advies is het nest te bewerken met lijmspray en in een plastic zakje van de boom te 'vegen'. Het is aan te raden hierbij handschoenen te dragen. Het zakje met de rupsen kunt u afgesloten bij het restafval gooien. 

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. De pijlvormige brandharen met weerhaakjes dringen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals

  • (hevige) jeuk, bultjes,
  • blaasjes,
  • roodheid en ontsteking
  • verschijnselen die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid
  • rode dikke ogen
  • braken
  • duizeligheid

Wat kunt u doen aan klachten door de eikenprocessierups?

Het is belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die in aanraking zijn gekomen met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Voorkomen

Gaat u naar een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt? Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga de rupsen dan niet zelf bestrijden. Huur een deskundig bedrijf in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer weten over de eikenprocessierups?

Op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit en https://www.oakie.info/ vindt u relevante informatie en links over de eikenprocessierups samengevoegd. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente. De regelingen voor bestrijding op zowel gemeente- en particulierterrein kunnen per gemeente verschillen.

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij afdeling infectieziekten van de GGD Gooi en Vechtstreek bereikbaar op werkdagen op het telefoonnummer (035) 692 62 22.