Wijksafari door de Electrobuurt: Bewoners redden buurt van de sloopkogel

Thomas Edison, James Watt en Guglielmo Marconi woonden hier allemaal níet, wél is het bijzonder wonen in de Electrobuurt. Hoe bijzonder? Dat hoort u tijdens de Wijksafari door de Electrobuurt op zondag 19 juni (Dag van de Architectuur). Aansluitend is er een Stadsgesprek bij Vonk. Praat mee!

De Electrobuurt is een eeuw oud. Bijna was de buurt weggevaagd van de Hilversumse kaart… Hoe zit dit? In 2005 kregen de buurtbewoners een brief op de mat waarin stond dat woningcorporatie Gooi & Omstreken de huizen wilde slopen. De huizen zouden worden vervangen door nieuwbouwwoningen. De buurtbewoners waren geschokt en kwamen in opstand. De bewoners maakten handig gebruik van de gemeenteraadsverkiezingen. Zij benaderden alle kandidaten en velen zegden toe zich te gaan inspannen voor de buurtbewoners en de Electrobuurt. De destijds nieuwe gemeenteraad besloot om de wijk te behouden. Later werd de buurt een monument. En dat is het tot op de dag van vandaag.

Voor en van arbeiders

De Electrobuurt is van oudsher een wijk voor en ván arbeiders. De eerste bewoners droegen bij de bouw van de wijk namelijk zelf hun steentje bij om de kosten te drukken. Tussen 1922 en 1926 zijn de verschillende wooncomplexen gebouwd door de Bouwvereniging St. Joseph. De architect van de woningbouwvereniging was Nico Andriessen. Woningen ontwerpen zat in de familie, want hij was de zoon van voormalig gemeentearchitect van Hilversum Piet Andriessen. Bij de renovatie van de buurt in 2020 zijn onder andere alle deuren en kozijnen geschilderd in de oorspronkelijke kleur, een bepaalde tint groen en geel.

Op ontdekkingstocht door de wijk

Tijdens de Wijksafari gaat u onder begeleiding van medebewoners en gidsen van het Dudok Architectuur Centrum op ontdekkingstocht door de wijk. Na de wijksafari kunt u bij Vonk met elkaar in gesprek over het wonen in de Electrobuurt. Wat gaat goed en wat kan beter? Zijn er wensen of ideeën voor de buurt? Zijn er mooie verhalen te vertellen? Alle verzamelde input wordt opgenomen op een wijkkaart die dient als input op het stadssymposium van 17 november 2022.

Waar, waar en hoe

•           14.00 uur: Verzamelen op het Edisonplein

•           14.15 -15.15: Wijksafari

•           15.30 - 16.30: Stadsgesprek in ‘Vonk’, Larenseweg 139

Aanmelden voor de wijksafari en het stadsgesprek is niet verplicht, maar wel aan te raden. Aanmelden doet u op de website www.dudokarchitectuurcentrum.nl. Kijk bij activiteiten. U kunt de safari ook doen op eigen gelegenheid met de wijksafari-app. De code voor de app vindt u op de website op 19 juni.