Van City Runblaren tot Bijlmerramp: Hanneke is er al 50 jaar bij

Hanneke (77) woont haar hele leven al in Hilversum. Van die 77 levensjaren besteedde zij meer dan 50 aan het Rode Kruis. Grote kans dat u haar ooit eens tegenkwam. Bijvoorbeeld bij de EHBO-post tijdens de City Run, bij de vaccinaties tegen corona of bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze stad. Maar eigenlijk óveral, want waar iets speelt waar het Rode Kruis kan helpen, daar is Hanneke.

Foto van Hanneke de Koning_ Studio KastermansHanneke: “Ons hele gezin draaide altijd om het Rode Kruis. Op verjaardagsbezoek gaan bij familie of vrienden was heus leuk, maar belde het Rode Kruis voor iets, dan ging dat voor: Uniform aan en gáán. Hoe dit zo is gekomen? Als jong meisje werkte ik op een boekhoudkantoor, maar ik wilde verpleegster worden. Pas op latere leeftijd lukte het om die opleiding te doen. Daarna werkte ik jarenlang in Zonnestraal, in het Diakonessenziekenhuis en op de kinderafdeling in het AMC. Op een gegeven moment werd ik ziek en afgekeurd voor het werk.

Staflid, bestuurslid, plaatsvervangend commandant, et cetera

“Ondertussen was ik getrouwd. Mijn man was zeer betrokken bij het Rode Kruis. Toen ik meeging naar een bijeenkomst, dacht ik: dit is ook écht iets voor mij! Ik werd ‘helpster 3e klas’ en volgde opleidingen. Ik ging evenementen en dagtochten begeleiden en ook bestuurlijk werk doen. Zo werd ik ook onder andere staflid Rampenbestrijding, hoofd Opvang en Verzorging, bestuurslid Noodhulp van de afdeling Gooistreek, plaatsvervangend commandant … Eh ja, zo kan ik nog wel even doorgaan, hoor.”

Typische lucht van kerosine, olie en parfum

“Ik werd ook met de Bijlmerramp in 1992 gevraagd om te helpen met het identificeren van stoffelijke resten. Maandenlang bleef ik die beelden in mijn hoofd zien. Als ik moe was, rook ik weer die typische lucht van kerosine, olie en parfum. Toch ging dat weer over. Na de cafébrand van Volendam die plaatsvond in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001, was het Rode Kruis ook aanwezig bij alle uitvaartdiensten. Dat was allemaal zeer emotioneel. Ik denk dat ik mij op de één of andere manier uitschakel. Ik ben er om het geheel te overzien. Dat is mijn taak

Opvang vluchtelingen

“Het Rode Kruis heeft veel ervaring met de opvang van vluchtelingen. Wij regelden ooit in Hilversum al de opvang voor gevluchte Joegoslaven, Syriërs en mensen die betrokken waren bij de Bijlmerramp. Voor de Oekraïense vluchtelingen zetten we veldbedden klaar in het VARAgebouw en vingen we de eerste mensen op. We gaan het werk daar nu afschalen. Wij komen weer in beeld, als de volgende groep vluchtelingen komt.”

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Hanneke werd in 2014 door onze voormalige burgemeester Broertjes namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het Rode Kruis

Meer lezen over het Rode Kruis of ook iets doen? Het Rode Kruis heeft altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Kijk op www.rodekruis.nl.