Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Uitnodiging onthulling beeld Polar Bear

Op 5 mei 2020, Bevrijdingsdag, vieren we dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de bezetting. In Hilversum doen we dat door de onthulling van het beeld van een Polar Bear op het Gooilandplein.

Bevrijding Hilversum - bron: Archief Gooi en VechtstreekUitnodiging voor Hilversummers die op 7 mei 1945 de bevrijding van Hilversum hebben meegemaakt

Veel Hilversummers die in mei 1945 de bevrijding van Hilversum meemaakten, kunnen zich die dag nog als de dag van gisteren herinneren.

Vroeg in de ochtend stonden duizenden Hilversummers rond het Gooilandplein te wachten op hun bevrijders. Ze moesten lang wachten, maar tegen het middaguur reden de eerste voertuigen van de geallieerden Hilversum binnen. Die waren van de verkenners van de Britse 49e (West Riding) Infanterie Divisie. Op hun uniform en op hun voertuigen stond een Polar Bear, een ijsbeer, afgebeeld. De divisie had in de tijd dat hij op IJsland diende de bijnaam Polar Bears gekregen. De Polar Bears werden in Hilversum door een uitzinnige menigte onthaald. Eindelijk waren de Hilversummers bevrijd en was er een einde gekomen aan die vreselijke bezettingstijd. 

Op 5 mei 2020, Bevrijdingsdag, vieren we dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de bezetting. In Hilversum doen we dat door de onthulling van het beeld van een Polar Bear op het Gooilandplein. Het beeld is ontworpen door de jonge Hilversumse ontwerper Sven Lamme, die eerder het monument voor de ramp met de MH17 in het Dudokpark ontwierp.

De onthulling van de Polar Bear zal veel herinneringen oproepen bij Hilversummers die 75 jaar geleden de bevrijding meemaakten. Ik wil hen daarom uitnodigen mijn eregast te zijn bij de onthulling van het beeld van de Polar Bear op het Gooilandplein, op dinsdag 5 mei 2020 om 10:00 uur.

Hilversummers die destijds de bevrijding meemaakten, kunnen zich als gast opgeven per e-mail op aanmelding@hilversum.nl.

6 februari 2020 | Pieter Broertjes - Burgemeester Hilversum