Topsporter Rietje (82): “Als ik 100 ben, wil ik het wereldrecord op de 100 meter lopen”

Rietje Dijkman loopt en (hink stap) springt wereldrecords op haar 82ste. En als ze 100 wordt wil ze het wereldrecord op de 100 meter sprint pakken. Ze werd onlangs genomineerd voor de Hilversumse Sportverkiezing. Helaas won ze die prijs niet. Maar we willen toch graag weten, wat is Rietjes geheim?

Hilversumse_sportverkiezing_Rietje_Dijkman_-_Harry_van__t_Veld_fotografie“Ik ben gelukkig nog kerngezond. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ook trots, maar hoofzakelijk dankbaar. Dat zeg ik elke dag als ik opsta, fijn dat ik weer zo gezond wakker ben geworden, we gaan er weer wat leuks van maken. Dan doe ik oefeningen om mezelf los te maken en kan ik mijn dag weer lekker fit starten. Dat doe ik er allemaal voor.”

Veel talent

Rietje begon pas op haar 45ste met atletiek. Dat deed ze in Amsterdam waar ze ook nu nog woont. “Toen waren mijn drie zoons al wat ouder en kon ik ze meer alleen laten.” Ze koos voor atletiek, omdat één van haar zoons dat deed. Hij vertelde dat bij zijn vereniging meer oudere mensen liepen. Ze bleek talent te hebben en kreeg het advies om wedstrijden bij de zogenaamde Masters te gaan doen. Daar kun je aan meedoen vanaf 35 jaar en daar strijd je in 5-jarenklasses. Nu loopt Rietje dus in de categorie voor vrouwen van 80 tot 85 jaar.

In het hele land jaloers

Ze is later gaan trainen bij de Gooise Atletiek Club (GAC), want daar werd een speciale masters groep opgericht voor mensen boven de 50. Ze traint inmiddels al 30 jaar in Hilversum: “Ouderen hebben toch speciale aandacht en aanpassingen nodig om te trainen en wedstrijden te doen. Zo’n programma was er in Amsterdam niet. In Hilversum is dat gegroeid en in het hele land zijn ze er jaloers op.”

Trakteren na een wereldrecord

Rietje traint twee keer per week bij het GAC. En met succes dus. In 2018 schreef Rietje het wereldrecord hoogspringen op haar naam voor dames van 75 jaar en hoger Ook is zij Europees recordhouder op de 100 meter: “Daar je train voor. Als het dan lukt dan ben ik daar reuzeblij. Ook de medeatleten zijn dan harstikke trots. Als ik een wereldrecord loop vier ik dat bij de volgende training. Dan moet je een traktatie meenemen.” De oorkondes, foto’s en medailles hangt ze in de kelderruimte onder haar huis. Die ruimte gebruikt ze ook als fitnessruimte.

Rietjes geheim

Het geheim van Rietjes succes zit hem vooral in het plezier dat ze heeft in de sport, vertelt ze: “Ik vind trainen heel leuk. Ik laat er eigenlijk alles voor staan. De trainingsuurtjes zijn heilig. We hebben een leuke groep en leuke trainers. Ik leer nog steeds, ook op latere leeftijd. Dat is ook nog eens goed voor de hersenen. Het zijn de genen, discipline, en het plezier in sport.”

Voorbeeld voor leeftijdsgenoten

Voorlopig gaat ze nog even door, want Rietje heeft ambities genoeg: “Ik wil dit nog heel lang blijven doen, het is een grote invulling van mijn leven. Als ik 100 ben, wil ik het wereldrecord op de 100-metersprint verbreken voor vrouwen boven de 100. Dat is het einddoel en dan ga ik stoppen. Je moet iets hebben om voor te leven. Ik krijg vaak te horen dat ik een stimulans ben voor oudere mensen. Dan zeggen ze ‘wat jij doet wil ik ook, ik wil ook zo oud worden’ Dat is mooi, een voorbeeld zijn.”

Sportaanbod

Ook zin gekregen om te sporten? Snooker, boksten, bowling of bridge? Onder ‘hilversums sportaanbod’ vindt u een overzicht van alle Hilversumse sportverenigingen. De gemeente heeft een aantal sportaccommodaties in eigen beheer. Plekken in de openbare ruimte zijn vrij te gebruiken. Gemeentelijke sporthallen kunt u huren. Zie voor meer informatie hierover ‘gemeentelijke sportplekken’.

https://www.hilversum.nl/Home/Inwoner/Sport_Onderwijs_Jeugd/Sport/Sportaanbod

Foto: Harry van 't Veld