Steunouder voor een middag per week

Lilou (48) woont in Hilversum en is een middag per week ‘steunouder’. Een steunouder bezorgt een kind een paar fijne uurtjes en helpt zo een andere ouder uit de brand. Twee vliegen in één klap

Lilou: “Ik woon nu zo’n drie jaar in Hilversum Zuid met mijn man, onze dochter van 16 en zoon van 13 jaar. Ook woont er momenteel bij ons een jongen uit Argentinië. Hij gaat hier voor een jaar naar school. Ik werk twee dagen per week in Munster (Duitsland) als docent didactiek ‘Nederlands leren als vreemde taal’. Ja hoor, er zijn veel mensen die graag Nederlands willen leren! Ik ga met de trein naar mijn werk, blijf een nacht slapen, en reis dan weer naar huis. En naast dit alles, ben ik een middag per week steunouder voor een jongen van 7.”

Fijne uurtjes

“Steunouder? Een steunouder is een vrijwilliger die één of twee dagdelen per week een kind opvangt. Het gaat om kinderen waarvan de ouders wat tijd voor zichzelf nodig hebben. Of het gaat om kinderen voor wie het goed is om af en toe even in een andere omgeving te zijn. Bij ons komt nu al 15 maanden lang elke vrijdagmiddag een jongetje. Ik haal hem op van school en breng hem voor het eten weer naar huis. Dat zijn fijne uurtjes. Hij kan het goed vinden met onze buurkinderen. Ze spelen veel buiten en zijn soms de hele middag aan het trampolinespringen.”

Nú is de tijd

“Een groot gezin hebben, was altijd een wens van mij. Ik heb lang nagedacht of ‘pleegkinderen’ iets voor ons zou zijn. We woonden een tijd in Engeland in een achterstandsregio. Daar werden vaak pleegouders gezocht. Maar ik zag het toen niet voor me: we wisten al dat we ooit terug zouden verhuizen naar Nederland. Afijn, we kwámen terug en kozen voor Hilversum. Ineens viel mijn oog hier op een advertentie: steunouders gezocht. Nú is de tijd, dacht ik.”

Even tijd voor zichzelf

“In de zomer van 2020 meldde ik mij aan. We voerden gesprekken over verwachtingen en het afbakenen van grenzen. We deelden ervaringen en deden workshops. Vervolgens maakten we kennis met het jongentje en zijn moeder. Zij kwamen zo’n twee jaar geleden in Hilversum wonen. Dat was in de coronaperiode, dus nieuwe vriendjes maken ging niet vanzelfsprekend. In het begin toen hij bij ons kwam, was zijn moeder wat bezorgd. Maar ze merkte vanzelf dat het allemaal prettig en prima verliep. Hij heeft het bij ons naar zijn zin, en zij heeft even tijd voor zichzelf.”

Ook steunouder worden?

Wilt u graag een ander gezin ondersteunen? Of heeft u zelf behoefte aan een steuntje in de rug bij het zorgen voor de kinderen? In Gooi en Vechtstreek is Steunouder actief bij Versa Welzijn voor Hilversum en Wijdemeren.
Kijk voor meer informatie op op steunouder.nl/gooi-en-vechtstreek