Start handhaving fietsparkeren

Fietparkeerverbod | Fietsdepot | Kerkbrink 29

De afgelopen maanden zijn fietsers er in het centrum van Hilversum op gewezen waar ze hun fiets wel en niet mogen parkeren. Regelmatig waren er fietscoaches aanwezig om de fietsers hierbij te helpen. Wethouder Scheepers: “Wij vinden het heel belangrijk dat veel mensen op de fiets naar het centrum komen. Daarnaast willen wij dat ons centrum veilig, aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen. Daarom zijn er afspraken gemaakt waar fietsers wel en niet mogen parkeren. Eén van de afspraken is dat fietsers hun fiets in een rek moeten plaatsen. Daarnaast is er in het hart van het centrum, het voetgangersgebied, een fietsparkeerverbod. Hiermee voorkomen wij gevaarlijk situaties door het blokkeren van routes voor nood- en hulpdiensten en blijven looproutes vrij.”

Start handhaving

Vanaf maandag 17 september worden fietsen die niet in een rek staan, verplaatst naar het fietsdepot. Tot 15 oktober kunnen de fietsen hier nog gratis worden opgehaald, maar daarna moet er 15 euro betaald worden om de fiets terug te krijgen.

Genoeg plek

In het centrum zijn ongeveer 3000 fietsrekken. Daarmee zijn er voldoende plekken. De komende weken hangen in het centrum posters met daarop een kaart waar de fietsparkeerplekken zich bevinden. Daarnaast lopen er regelmatig BOA’s rond die fietsers kunnen informeren. Op dit moment zijn wij ook druk bezig met een inpandige stalling in het centrum. Wij hopen u hier binnenkort meer over te kunnen vertellen. Onlangs zijn alle weesfietsen gestickerd. Weesfietsen zijn achtergelaten fietsen die langere tijd niet zijn gebruikt. Deze worden binnenkort verwijderd. Hiermee wordt er nog extra ruimte gemaakt in de rekken.

Fietsdepot

Fietsen die niet in een rek staan, worden verplaatst naar het fietsdepot. Het depot zit in de fietsenkelder op de Kerkbrink 29. Het depot is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 16.00 – 18.30 uur. Op donderdag van 18.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 16.00 – 17.00 uur.  De kosten voor het ophalen van een fiets uit het depot bedragen 15 euro. Bij het fietsdepot kunt u alleen pinnen. Om een fiets op te halen is een geldig legitimatiebewijs en de sleutel van de fiets nodig. Fietsen blijven maximaal 3 maanden in ons depot staan. Daarna wordt de gemeente eigenaar van de fiets. De fietsen gaan na drie maanden naar Stichting Pak Aan (dak-en thuislozen) die de fietsen een nieuw leven geeft (dagbesteding) en ze aanbiedt in hun fietsenwinkel.

Help, mijn fiets is weg

Wanneer een fiets verplaatst wordt naar het fietsdepot, dan wordt van de fiets een foto gemaakt. Deze foto plaatsen wij op de website www.verlorenofgevonden.nl. Daar kan de eigenaar naar zijn fiets zoeken.

Meer informatie is te vinden op hilversum.nl/fietsparkeren