Oproep voor basisscholen: aanmelden kindergemeenteraadsleden

Aanmelden tot en met woensdag 30 juni. Iedere school mag twee leerlingen aanmelden.

Zit jij na de zomervakantie in groep 7 of in groep 8 en vind jij het leuk om een verschil te maken en je te laten horen, ook namens de kinderen van Hilversum? Dan is de kindergemeenteraad iets voor jou! Basisscholen kunnen kinderen aanmelden tot en met 30 juni. Iedere school mag twee leerlingen aanmelden.

Elke gemeente heeft raadsleden. Sterker nog: De gemeenteraad is het állerhoogste bestuursorgaan in de gemeente. De raadsleden vertegenwoordigen de inwoners en nemen beslissingen over bijvoorbeeld de wijk, nieuwbouw, armoede, duurzaamheid, sport, cultuur en verkeer. Kortom, over alles wat er in de gemeente speelt. De gemeenteraad controleert ook of de burgemeester en wethouders hun werk goed doen.

Hilversum heeft naast de gemeenteraad ook een kindergemeenteraad én een Kinderburgemeester. De huidige Hilversumse kindergemeenteraad neemt in juni afscheid. Tijd voor een nieuwe kindergemeenteraad!

Wat doet de kindergemeenteraad?

De kinderen komen gemiddeld één keer per maand samen, meestal op woensdagmiddag van. Zij gaan aan de slag met een eigen plan. Dit voeren zij uit met hulp van de gemeente. De kindergemeenteraad neemt ook deel aan ceremoniële activiteiten, zoals de Vredesweek, de Sinterklaasintocht, de Kids Run en activiteiten op Koningsdag en 4 mei. Als afsluiting van het jaar bezoekt de kindergemeenteraad gewoonlijk het Binnenhof in den Haag. De kinderen krijgen met regelmaat de vraag om in een jury zitting te nemen of om mee te praten over actuele onderwerpen.

Doet uw school (weer) mee?

Basisscholen kunnen 2 kindergemeenteraadsleden per school, t/m woendag 30 juni 2021.

Aanmelden

In dit filmpje vertellen Kinderburgemeester Lise, Luuk, Anouk en Daniël waarom de kindergemeenteraad zo leuk is. Lees meer over de kindergemeenteraad op kinderpolitiek

Mail of bel voor meer informatie naar Liesbeth Michels, raadscommunicatieadviseur van gemeente Hilversum: l.michels@hilversum.nl of (06) 40 87 21 09.