Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Nominatie Nationale Onderwijsprijs Roland Holst College

Duurzaam | Stationsgebied | Bouwen |

Gemeente Hilversum en scholieren bouwen samen aan de stad

Leerlingen van het Roland Holst College zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs door samen met de gemeente actief deel te nemen aan het Smart City project van Hilversum. De leerlingen spelen, onder andere, een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het nieuwe Stationsgebied, maar denken ook actief mee hoe de stad duurzamer, efficiënter en leuker wordt gemaakt door de inzet van sensoren, ICT en nieuwe ideeën.

Snapchat filters en historische gebouwen in één project

Eén van de Smart City projecten richt zich op het Hilversums erfgoed. De leerlingen ontwikkelen Snapchat filters rond een aantal Hilversumse monumenten op de MediaMile route. Jongeren worden op deze manier actief betrokken bij de historie van Hilversum. Bij het ontwikkelen van de filters zijn ook de creatieve industrie en het bedrijfsleven betrokken. De leerlingen worden gecoacht door art director Geert van Ooijen van OOQ en ICT-bedrijf SLTN Inter Access.

Brainstormen en interviewen voor een slimmer en leuker Hilversum

140 leerlingen hebben bewoners geïnterviewd over hoe hun stad slimmer en leuker kan worden. Daarnaast is er nog eens door 200 havo en vwo-leerlingen een brainstormsessie georganiseerd in de Burgerzaal van het gemeentehuis. “Dat leek voor buitenstaanders een grote chaos, maar het was zorgvuldig opgebouwd. Met collega docenten werken wij vanaf februari nauw samen in dit traject met de gemeente”, aldus Hanke Wiegand, docent kunstgeschiedenis. De massale brainstorm leverde tientallen waardevolle ideeën op, waaronder het Snapchat filter project.

Jonge ideeën in het stationsgebied

Een ander project waarin leerlingen en ambtenaren samenwerken richt zich op de herbestemming van het Stationsgebied. Zo betrekken we de leerlingen bij hun eigen leefomgeving en bij de plannen van de gemeente. Wiegand: “Ons doel is om leerlingen te inspireren om ‘out of the box’ te leren denken en zo op een inspirerende manier kennis bij te brengen. Daar zijn we trots op. Natuurlijk zijn we dolblij als we de Onderwijsprijs winnen, maar de projecten die we met de gemeente hebben uitgevoerd zijn de inspanning al meer dan waard.”

Samen bouwen aan de stad

Wethouder Jaeger van economie, media en cultuur is nauw betrokken bij deze samenwerking en is net als docent Wiegand enthousiast over de samenwerking: “Het mes snijdt aan twee kanten. De gemeente krijgt voorstellen van jongeren die verfrissend en vernieuwend zijn en het Roland Holst College krijgt de kans om innovatief les te geven en de jeugd te betrekken bij wat er in hun omgeving gebeurt. De samenwerking met het Roland Holst laat zien hoe een enthousiaste school het gemeentebestuur helpt met buiten de gebaande paden denken. Zo bouwen we samen aan de stad”, aldus wethouder Jaeger. Wiegand vult aan: “En dat is hoognodig, want we leven in een compleet andere wereld dan 20 jaar geleden.”

Over de Nationale Onderwijsprijs

In 2013 won het Roland Holst College al een keer de Onderwijsprijs Noord-Holland met het project Beeld en Geluid. Ook in 2019 doet de school weer een poging om de prestigieuze prijs binnen te halen. Wethouder Wimar Jaeger: “Het Smart City-programma gaat over het inzetten van ICT-technieken om de leefbaarheid in de stad te verhogen en haar beter bestuurbaar te maken. Voor ons was dat de aanleiding om deze innovatieve samenwerking op te zetten met het Roland Holst College.”