Sluis ’t Hemeltje: Van bijna dichtgegooid naar onmisbaar

Weinig dingen zijn lekkerder dan op een zwoele zomerdag een stukje te gaan varen op de plassen. Vanaf 1 juni gaat de zomertijd in voor sluis ’t Hemeltje. Hierdoor kunt u ook op vrijdagavond nog tot 21:00 door de sluis in het Hilversums Kanaal. Goed nieuws als u een bootje heeft. Wij vonden dit een mooie aanleiding om u wat meer te vertellen over Hilversums enige en echte sluis. Onderaan dit artikel, leest u meer over de openingstijden van ’t Hemeltje.

Gelijknamige boerderij

In 1933 begint men met de aanleg van ’t Hemeltje, een zogenaamde schutsluis die bestaat uit een kolk van 7,5 bij 54 meter en een diepte van 2,9 meter. Hij komt te liggen tussen het Hilversums Kanaal en de Vecht, ten zuiden van Overmeer (Nederhorst den Berg) en dankt zijn naam aan de gelijknamige boerderij 't Hemeltje op de grens van Vreeland en Nederhorst den Berg. “Het is eigenlijk het ontsluitingsstuk naar de Vecht vanaf het Hilversums Kanaal”, legt Arthur Sollman, operationeel manager van de gemeente, uit. In 1937 gaat hij officieel open en een jaar later draagt de provincie de  sluis formeel over aan gemeente Hilversum. De sluis wordt veel gebruikt door zandschepen die vanaf de Wijde Blik naar de Vecht varen, maar ook recreanten maken er al gebruik van. Het Hilversums Kanaal (en ’t Hemeltje) zijn tevens onderdeel van de Hollandse Waterlinie, in die tijd nog het militaire verdedigingssysteem van Nederland.

'T Hemeltje

In verval

Na de jaren ’70 neemt het vrachtverkeer snel af. Dit heeft onder andere te maken met de geringe afmetingen van de sluis. In de jaren ’80 en ’90 stelt het vrachtverkeer op het Hilversums Kanaal amper nog wat voor. Bovendien is de sluis flink beschadigd en lekt er vervuild water van de Vecht naar het Hilversums Kanaal. De kosten van restauratie wegen niet meer tegen de baten op vindt de gemeente. Dichtgooien, besluit de gemeente daarom in eerste instantie. Dankzij protesten van bedrijven die bouwmateriaal, zoals zand, grind en cement per schip over het kanaal ontvangen en watersportverenigingen gaat de gemeente overstag en wordt de sluis in 1998 alsnog gerestaureerd.

Opnieuw gerestaureerd

Recent is de sluis opnieuw gerestaureerd. In april dit jaar wordt de sluis feestelijk geopend door wethouder Arno Scheepers. ‘De complete elektrische installatie is vervangen, die had het einde van zijn levensduur bereikt’, vertelt Sollman. De meeste aanpassingen zijn aan de buitenkant echter niet zichtbaar, waardoor het authentieke karakter van ’t Hemeltje behouden is gebleven.

14.000 bootjes

De sluis is daarmee net op tijd klaar voor het nieuwe vaarseizoen. En dat is maar goed ook, want per jaar varen er zo’n 14.000 scheepjes door de sluis, bijna uitsluitend recreanten. “Het is echt een recreatieroute. Een heel enkele keer komt er nog een binnenvaartschip doorheen, maar dat is maar een paar keer per jaar”, vertelt Sollman.

Meer lezen

Alles weten over sluis 't Hemeltje: bedieningstijden, locatie en contactgegevens? Zie: waterkaart.net