Nieuwe Struikelstenen in Hilversum en Bussum

De stichting betrekt graag nabestaanden, familieleden, vrienden en kennissen van het slachtoffer bij het plaatsen van de Struikelstenen.

De Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek gaat binnenkort weer een aantal struikelstenen plaatsen in Hilversum en Bussum.

Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen), een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waar slachtoffers van de Holocaust hebben gewoond. De meesten hebben geen graf maar op deze manier hebben ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan. Door deze “Struikelstenen” kunnen vragen van kinderen en volgende generaties worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd.

Nabestaanden

De stichting betrekt graag nabestaanden, familieleden, vrienden en kennissen van het slachtoffer bij het plaatsen van de Struikelstenen. Voor meer informatie hierover kunt u mailen naar info@struikelstenen.nl

Wethouder van toen en nu

Bij de aankomende serie Struikelstenen wordt er ook een steen gelegd voor David Lopes Dias. De verzetsstrijder en oud wethouder werd na zijn arrestatie gedeporteerd naar het concentratiekamp Mauthausen, waar hij in 1942 overleed. Arno Scheepers wethouder in het huidige college zal zijn Struikelsteen plaatsen.

Struikelsteen van David Lopes DiasBussum

  • Huizerweg 5a : Victor van Leeuwen, Rebecca van Leeuwen- Blik, Jacob van Leeuwen, Louis van Leeuwen
  • P.J. Lomanlaan 13: Tobias Poppers, Frederika Poppers- Halberstad, Eleonora- Poppers, Jacob Tobias Poppers
  • Meerweg 43: Olga Auerbach- Rothschild, David Theodor Fürth, Johanna Fürth- Marxheimer, Manfred Fürth, Grete Fürth- Auerbach

Hilversum

  • Wezellaan 1 (Thans Zeverijnplantsoen 7) : David Lopes Dias
  • Wezellaan 8 : Leo Leiba Reiss, Hertha Paula Reiss- Lewin, Manfred Reiss
  • Waldecklaan 12: Maria de Goede- Ketellapper
  • Veerstraat 16: Johannes Willebrordus Pel
  • Leeuwerikstraat 66: Cornelis Visser
  • Loosdrechtse Bos (Zonnestraal) : Salomon Zeelander, Manuel Mok, Emanuel Degen, Lazar Steiner, Walter Mildwurm
  • Koninginneweg 47: Charlotte Stahl- Kugelmann, Alfred Leo Benjamin Goldschmidt, Clara Sara Goldschmidt- Stahl

 

Eventueel een bijschrift voor bij de foto maar als er geen plek meer is hoeft het niet. Spreekt ook voor zich: Stolpersteine, in het Nederlands Struikelstenen, zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje is met eenvoudige letters de volgende tekst geslagen: