Nathia van de gemeente: “Ik zie veel verdriet bij de mensen”

Hilversum vangt vluchtelingen uit Oekraïne op in het voormalige VARA-gebouw aan de Heuvellaan in Hilversum. Nathia Lisjojeva werkt bij de gemeente als consulent invordering. Maar nu even niet. Nu is zij nodig als tolk. Sterker nog: zij is onmisbaar. “Als ik naar binnen ga, wordt er van alle kanten aan me getrokken.”

Speehoek 1Nathia werkt op dit moment op de opvanglocatie van Oekraïense vluchtelingen als tolk. Zij spreekt namelijk Oekraïens, Russisch, Georgisch én Armeens. En dat doen niet veel collega’s en Hilversummers haar na.

Geboren in Georgië

“Nathia: “Ik ben geboren in Georgië en woon nu al 20 jaar in Nederland. Op de opvanglocatie ben ik een soort schakel tussen collega’s en de Oekraïners. Ik spreek de taal vloeiend dus ik ben het eerste aanspreekpunt. Als ik naar binnen ga, wordt er van alle kanten aan me getrokken. Logisch. Maar ik tolk niet alleen: ik informeer, geef advies en verwijs mensen door. De eerste dag begon ik om 9 uur ’s ochtends en was ik om weer 23.00 uur thuis. Het was een volle dag rennen en mensen begeleiden naar hun kamer. Ik voelde m’n benen gewoon niet meer.”

Ik zie veel verdriet

“Vroeger ben ik ook gevlucht. Toen was ik nog jong en heb ik daar niet veel van meegekregen. Ik zie heel veel verdriet bij de mensen. Ze zijn in één keer alles kwijtgeraakt: huis, man of vader, huisdier. Ja, dat doet wel iets met mij. Maar ik heb me vooral geconcentreerd op mijn werk. De vluchtelingen hadden een lange reis gehad. Alles was hier nieuw voor ze. Dan moet je mensen geruststellen en laten voelen dat ze hier veilig zijn.”

Boa’s voetballen met kinderen

“Ik leg aan alle vluchtelingen uit dat ze bij mij terecht kunnen met vragen en problemen. Alles wordt direct opgepakt en opgelost, dat is mooi om te zien. Zo zijn er nu een huisarts, een tandarts en een dierenarts aanwezig. De politie loopt hier elke avond een rondje en ook de boa’s komen elke dag langs. Dan spelen ze even met de kinderen of gaan ze voetballen. Ik heb veel respect voor hoe iedereen zich inzet. Het is ook heel fijn dat zoveel vrijwilligers komen helpen! Heel mooi om te zien dat  onbekende mensen zich voor anderen willen inzetten.”

Ook iets doen?

Op de website www.hilversummers.nl vindt u lokale initiatieven om de gevluchte Oekraïners in onze stad op verschillende manieren te helpen. Als u ook iets wilt doen: Sluit u aan bij een initiatief of start zélf een nieuw initiatief.

Let op: Oekraïners moeten zich inschrijven!

Vangt u thuis Oekrainers op of kent u Oekrainers in Hilversum? Let op: In Nederland is iedereen verplicht om zich te laten registreren in de basisregistratie personen (BRP). De BRP bevat persoonsgegevens van mensen die - lang of kort - in Nederland verblijven.