Mirthe van den Ancker en Beryl van Herwijnen winnaars Avond van de Stadsdichter

Tijdens de avond vonden er twee spannende poëziebattles plaats voor de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Een vakkundige jury koos uit de finalisten twee winnaars. De winnende gedichten worden in 2021 op een gevel naar keuze in Hilversum gerealiseerd.

Mirthe van den Ancker en Beryl van Herwijnen hebben de jaarlijkse poëziewedstrijd van de Avond van de Stadsdichter gewonnen. Tijdens een feestelijke livestream vanuit poppodium De Vorstin werden zij als winnaars bekendgemaakt.

De Avond van de Stadsdichter is een jaarlijkse avond vol poëzie en muziek, georganiseerd door de Hilversumse stadsdichter. Op 1 april nam Hilversum afscheid van de huidige stadsdichter Mieke van Zonneveld en droeg Mieke het stokje over aan haar opvolgster: Charlotte de Raad. Bovendien werd tijdens deze avond de allereerste kinderdichter van Hilversum gepresenteerd, Pander Docters van Leeuwen.

Poëziebattles

Tijdens de avond vonden er twee spannende poëziebattles plaats voor de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Een vakkundige jury koos uit de finalisten twee winnaars. De jury bestond uit Priscillia Onyike (winnaar onderbouw 2020), Mireille de Muijnck (winnaar bovenbouw 2020), Robert Grijsen (eerste stadsdichter van Hilversum) en Gerard Kuipers (wethouder cultuur).

Verrassende manier van schrijven

De jury selecteerde het gedicht ‘Kast’ van Mirthe van den Ancker als winnende gedicht bij de onderbouw. De jury vond het een indringend en origineel gedicht. Juryvoorzitter Gerard Kuipers: “Mirthe laat zien dat zij op een verrassende manier kan schrijven over een belangrijk thema. De metafoor van de kast is prachtig en zet de lezer aan tot nadenken.”

Spelen met woorden

Bij de bovenbouw won Beryl van Herwijnen met het gedicht ‘IJs op het vallen’. Een spannend en ritmisch gedicht, dat de lezer zowel aanspreekt als verrast. Kuipers: “Beryl toont met haar gedicht dat zij beschikt over een bijzonder taalgevoel. Dit is echt spelen met woorden, op een prachtige manier.”

De winnende gedichten worden in 2021 op een gevel naar keuze in Hilversum gerealiseerd.