Meld nesten van de Eikenprocessierups!

Hilversum heeft nu een digitale kaart waarop u een eikenprocessierupsnest kunt melden. Ziet u een nest? Wij komen hem opzuigen. Lees onderaan dit artikel hoe u ons tipt. Wat meer lezen over de rups? Lees dan de héle tekst.

Het begint allemaal met een larfje in een eitje in de top van een eikenboom…

Die eitjes zijn gelegd door de processievlinder. Ergens in mei kruipen de rupsen uit de eitjes, en voilà: daar hebben we de eikenprocessierups. De eikenprocessierups komt uit een eikenprocessierupsnest. Dat zijn allemaal lange woorden voor een klein rupsje, maar hij (of zij, natuurlijk) kan heel vervelend zijn. U kunt namelijk klachten krijgen van de haren van de rups.

In processie uit eten

De eikenprocessierups is klein en blind. In het begin heeft hij nog maar weinig haar. Maar de rups groeit en vervelt, en groeit en vervelt gewoon nog een keer. Totdat hij ergens in juli volwassen is. Als een eikenprocessierups volwassen is, dan hij heeft hij zo’n 700.000 zogenaamde ‘brandharen’. ’s Nachts gaan ze allemaal in lange rijen achter elkaar uit eten in de boom. In processie. Vandaar de naam. Groepen processierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten. En vanwege dat laatste, en vooral vanwege die brandharen, zijn er maar weinig mensen blij met de processierups.

Klachten door brandharen

U kunt beter niet in de buurt komen van de processierups. Dat geldt ook voor uw hond! En dan nog: al raakt u geen rups aan, dan kunt u tóch klachten krijgen. Brandharen worden namelijk ook door de wind verspreid. Brandharen zijn rottig.  Brandharen dringen met weerhaken in uw huid, ogen en luchtwegen. Het gevolg: u kunt dan huiduitslag, jeuk en geïrriteerde ogen krijgen. Ademt u brandharen in, dan raken ook uw neus, keel en luchtwe­gen geïrriteerd. Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups? Verwijder dan de haren van de rups van uw huid met bijvoorbeeld met plakband. Spoel vervolgens huid en ogen uit met lauw water. Kleding met brandharen kunt u het beste wassen op 60ºC. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken. Zijn de klachten ernstig, ga dan naar de huisarts.

Bestrijden en beheersen

Vanaf het moment dat rupsen in Hilversum zichtbaar zijn, inspecteren we onze eikenbomen. Vinden we nesten, dan zuigen we die weg. Maar behalve bestrijden, doen we ook aan beheersen. Zo wordt de eikenprocessierups gegeten door bijvoorbeeld mezen, sluipwespen en, gaasvliegen. Als we voor hen Hilversum aantrekkelijker maken om te wonen, dan helpen zij ons weer om van de Eikenprocessierups af te komen. Daarom maaien we minder, maken we ‘insectvriendelijke bermen’ en hangen we nest- en vleermuiskasten op. U kunt ook helpen door uw balkon of tuin natuurvriendelijk te maken. Hoe?

  • Zorg voor veel verschillende bloeiende planten in uw tuin
  • Plant verschillende soorten dichte of stekelige struiken, liefst met bessen.
  • Laat gerust wat dood hout liggen. Vogels en insecten houden niet van keurig opgeruimde tuintjes.
  • Maak een watertje om uit de drinken voor vogels en insecten
  • Hang nestkasten op voor vogels en vleermuizen

Help! Een nest

Ziet u ergens een eikenprocessierupsnest? Meld dat ons! Hoe? Op de digitale kaart geeft u aan in welke boom u een nest zag. U ziet dan meteen of het nest al aangemeld is, en wanneer dat nest wordt verwijderd. Handig, want zo weet u ook wanneer u weer onder deze boom kunt picknicken.

Zitten de nesten in een boom van een andere eigenaar? Dan kunt u die eigenaar vragen om die nesten weg te laten halen.

Eikenprocessierupsnesten in uw eigen tuin? uw bent dan zelf verantwoordelijk. Vraag een hovenier of een boomverzorger om de nesten weg te halen.