Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Kindergemeenteraad in de bres voor insecten

Pilot | Insectenhotel | Kerkelanden

De Kindergemeenteraad heeft vandaag samen met basisschoolleerlingen van diverse scholen een insectenhotel bij de Augustinusschool in Kerkelanden onthuld. De Kindergemeenteraad kiest ieder jaar uit verschillende ideeën van de deelnemende scholen het beste idee om verder uit te werken. Dit jaar heeft de kindergemeenteraad gekozen om op te komen voor het belang van insecten, zodat Hilversum in de komende jaren een nog insectvriendelijkere gemeente wordt.

“Een uitstekend initiatief van de Kindergemeenteraad dat ik uiteraard ondersteun. Het sluit ook goed aan bij andere initiatieven die duurzaamheid bevorderen, zoals de motie ‘red de bij’. Alle beetjes dragen bij aan de wens om een insectvriendelijkere gemeente te zijn. Fijn is dat dit idee van de kinderen zelf komt, daar kunnen we alleen maar blij mee zijn”, aldus wethouder Jan Kastje (Duurzaamheid).

Pilot

Er is in de omgeving van het insectenhotel gezorgd voor voldoende eten. Hiervoor zijn twee gazons ingezaaid met een bloemrijkmengsel, waarbij het grasveld is omgetoverd tot bloemrijke en vooral voedzame bodem. Deze plek is gekozen om te starten als pilot. Bij een geslaagde pilot kunnen de komende jaren op meerdere plekken in de Gemeente Hilversum insectenhotels geplaatst worden. Zo bouwen we ook in de toekomst verder aan de wens van deze Kindergemeenteraad: opkomen voor het belang van insecten in Hilversum.

Belang

Een speciaal geconstrueerde insectenschuilplaats dient vaak zowel een ecologisch als een milieu educatief doel. Insectenhotels zijn er vooral op gericht insecten te laten overwinteren.
Dit is van belang, omdat insecten zorgen voor een biologisch evenwicht. De laatste jaren hebben insecten in Nederland het moeilijker gekregen. Er is door het hele land in de tuinen meer aandacht voor bijvoorbeeld stenen, tuinmeubels, buitenkeukens en kunstgras gekomen. Rommelige plekjes waar insecten in kunnen huizen zijn er steeds minder. De Kindergemeenteraad kwam daardoor op het idee om een insectenhotel te maken en op die manier een positieve bijdrage te leveren aan de leefomgeving van insecten.