Jong en fit: Voetbal en gezonde kantine

Kasper en Toby | FC Victoria

Kasper en Toby van FC VictoriaNederlandse kinderen zijn steeds vaker te zwaar en dat heeft invloed op hun gezondheid. In Hilversum wonen veel jongeren. Ze vertellen over gezond en fit zijn. Maak kennis met Kasper (10) en Toby (8). De broertjes voetballen bij Victoria en staan wekelijks 3 tot 4 keer op het veld.

Passen en scoren

Voor Toby verliep zijn meest recente zaterdagwedstrijd niet zo goed. “Ik kreeg een blessure en dat was niet fijn. De tweede helft kon ik niet meer spelen”, vertelt de middenvelder uit team JO9-3. “Ik hou ervan om te passen en te scoren. Als ik heb gesport, voel ik me vies, maar ook fijn. Ik vind het gewoon leuk om te sporten.”
Na afloop van de zaterdagwedstrijd volgt er meestal een bezoekje aan de voetbalkantine van Victoria, die vorig jaar nog werd uitgeroepen tot meest bewuste kantine van Nederland. “Ze hebben gezonde dingen”, legt Toby uit. “Appels, broodjes en gezonde drankjes. Soms neem ik er wat van, een broodje gezond ofzo. Ik vind het wel lekker, maar eet liever een tosti.”

Vet én gezond

Dat geldt ook voor zijn grote broer Kasper, die keept in team JO12-5. “Als ik klaar ben met voetballen, heb ik de meeste zin in een tosti. Dat vind ik heel lekker en het vult goed.” Kasper vindt ‘zijn’ bewuste voetbalkantine een goede zaak. Als hij met zijn team uit speelt, ziet hij naar eigen zeggen bijna nooit een banaan of een bakje fruit liggen. “Veel kantines hebben alleen maar vet, maar hier kan je kiezen voor iets vets én iets gezonds. Ze hebben hier smoothies, broodjes gezond, appels en bananen. Dat is wel goed. Als je hebt gesport, moet je niet meteen alles er weer bij eten.”

Overzicht in het veld

Kasper vindt sporten belangrijk. “Omdat je in conditie blijft en beweegt.” Hij heeft om meerdere redenen voor voetbal gekozen. “Ik vind het heel leuk en je kunt het overal doen. Je hoeft alleen een bal mee te nemen en een flesje om aan te geven waar het doel is. En ik vind het leuk om in een team te zitten en met elkaar te winnen of te verliezen.” Kasper is blij met zijn positie als keeper. “Omdat ik graag het overzicht in het veld heb. Als je aanvaller bent, zie je alleen het goal voor je. Als verdediger zie je relatief veel, maar niet alles. Ik vind het fijn om alles te zien.”