Jong en fit: Sana en Ayoub zijn gek op kickboksen

Dojo Burning Hart | Zelfvertrouwen | Respect | Concentratie |

Sana en Ayoub aan het trainen met trainer JeremySana (13) en haar broertje Ayoub (8),  kickboksen 5 keer per week
“Een dag zonder sporten, voelt niet fijn”, zegt Sana. “Ik kan mijn gevoel er in kwijt en het is heel erg leuk om te doen.” Sana kickbokst nu bijna twee jaar bij Dojo Burning Heart. Ze maakt meteen korte metten met een vooroordeel dat soms leeft. “Kickboksen is helemaal niet agressief. Als je binnenkomt begroet je elkaar met osu (uitspraak: ‘oesh’, red.) en respect is het eerste waar je aan denkt. Voor jezelf én voor een ander.”

Meer zelfvertrouwen

Sana komt uit een sportief gezin. “We houden allemaal van sporten.” Haar broertje Ayoub wilde eigenlijk op karateles, maar zijn vader moedigde hem aan om kickboksen te proberen. “Toen ik hier een proefles nam, wilde ik er al meteen op gaan”, vertelt Ayoub. “Het is leuk omdat je dingen leert en ik kan me beter concentreren op school. Ik krijg er ook meer zelfvertrouwen door. En je voelt je lekkerder dan wanneer je geen sport doet.”
Omdat Ayoub binnenkort wedstrijden heeft, traint hij – net als zijn zus – vijf keer per week. Zijn sportmaatjes zijn inmiddels vrienden geworden. “Die trainen ook op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Het is altijd gezellig.”
Over wie de beste kickbokser is, zijn broer en zus het direct eens: “Jeremy Blijd”, zegt Sana. “Hij is gewoon de beste.” De twee kennen hem goed, want als hoofdtrainer bij Burning Heart verzorgt Jeremy de meeste trainingen voor de jeugd. Ayoub: “Jeremy geeft leuk les. Hij leert me veel kickbokstechnieken.”

Niet achter de PlayStation

Trainer Jeremy vindt het belangrijk dat kinderen sporten. “Dat ze niet thuis achter hun PlayStation zitten, maar dat ze in de sportschool komen en hun energie kwijt kunnen.” Hij leert de jeugd niet alleen kickboksen. “Ik zorg er ook voor dat ze continu met elkaar in contact blijven en respect hebben.”
Sporten maakt je fitter, vertelt Jeremy, maar hij wil de kinderen die hij traint nóg iets bijbrengen. “Ik was een probleemjongen. Ik voetbalde op hoog niveau, maar deed soms domme dingen met vrienden. Op mijn 15de ging ik kickboksen en dat heeft me echt van de straat gehouden. Je kan er alles in kwijt. Ik wil de kinderen overbrengen dat je niet in slechte tijden hoeft te blijven hangen. Je kan het altijd keren en iets positiefs van je leven maken.”

Ben jij ook geïnteresseerd in kickboksen? Er zijn verschillende sportscholen in Hilversum die kickboksen aanbieden, onder andere Burning Heart. Ga eens langs of kijk op de verschillende websites.