Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Hoorneboegse schuur en kas uit 1881 gerenoveerd

Hilversums Restauratiefonds (HRF)| Ciderij

op de foto van links naar rechts: Kevin McMulkin, Meike Lockhorst en Arjen MeeuwsenOp Buitenplaats De Hoorneboeg is de laatste twee jaar hard gewerkt aan de restauratie van de monumentale tuinmanswoning met kas. Meike Lockhorst en Kevin McMulkin toverden de oude woning om tot restaurant Bij de Tuinman, dat half april elke zaterdag en zondag haar deuren opent. Arjen Meeuwsen transformeerde de bijbehorende schuur tot ciderij en distilleerderij. Voor de restauratie van de schuur, de broeikas en de stenen tuinmuur klopten de ondernemers aan bij het Hilversums Restauratiefonds (HRF).

Via Stichting Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg, die een nieuwe invulling aan het landgoed wilde geven, kwamen de ondernemers op de buitenplaats aan de hei terecht. De liefde voor de bijzondere plek was er direct, al was ook duidelijk dat er werk aan de winkel was. De tuinmanswoning, kas, schuren en moestuin dateren uit 1881 en waren aan renovatie toe. Op zoek naar financieringsmogelijkheden kwamen ze terecht bij het Hilversums Restauratiefonds. Meike: “Het is een specifiek potje waar niet iedereen onder valt, maar wij tikten de eisen af.”

Mooie knipvoeg

De ondernemers kwamen inderdaad in aanmerking voor een laagrentende lening. “De voorwaarden zijn heel gunstig, maar je bent wel verplicht om te restaureren”, legt Arjen uit. “Daardoor word je aangemoedigd om meer restauratief werk te doen dan waar je anders misschien voor zou kiezen.” Als voorbeeld noemt hij het gebruik van een dure knipvoeg in de gemetselde muurtjes in de gerestaureerde tuinkas. “Met een commerciële lening laat je misschien niet zo’n mooie knipvoeg maken.” Meike vult aan: “En dat is precies het doel van het HRF: monumenten nieuw leven in blazen.” Voor het verkrijgen van de lening uit het HRF hadden de drie intensief contact met de gemeente. Meike: “Het was een mooie kans om samen te werken met de gemeente waar je bent gevestigd. Dat zorgt voor binding tussen beide partijen. Het contact hebben we dan ook als heel fijn ervaren.” Arjen is het hier mee eens. “We hadden een gezamenlijk belang om er wat van te maken en moesten echt samenwerken om dit voor elkaar te krijgen.”

Originele stenen

De ciderij draait inmiddels op volle toeren. De houten schuur is geïsoleerd en door het plafond te verhogen, komt er weer licht naar binnen. In de kas zijn alle muurtjes opnieuw gemetseld met gebruik van de originele stenen. De vloer is voorzien van vloerverwarming – zodat de kas het hele jaar door is te gebruiken – waarna de stenen uit 1881 weer zijn teruggelegd. De eerste reacties op de restauraties zijn al binnen. Meike: “Mensen zijn helemaal flabbergasted, daar word ik heel blij van.”
Voor meer informatie over het Hilversums Restauratiefonds: monumenten@hilversum.nl en over De Hoorneboeg: www.dehoorneboeg.nl