Homo in Hilversum

Marco (38) woont sinds twee jaar in Hilversum. Daarvóór woonde hij in Amsterdam: Gay capital van Europa. Onder andere vanwege de jaarlijkse Pride. Wij vroegen dus aan Marco: hoe is het om homo te zijn in Hilversum?

Marco: “Haha, nou, het bevalt uitstekend in Hilversum, hoor. Ik heb werkelijk hier nog nooit iets vervelends meegemaakt omdat ik homoseksueel ben. Het begon dan ook al goed op dag één: bij de notaris waar wij waren voor de sleutel van ons nieuwe huis, viel een envelop voor mij op de mat. Daar zat een kaartje in voor de Hilversumse Rainbowweek. Het kwam van een vriend die werkte bij de gemeente Hilversum. Hij vond de Rainbowweek écht wat voor mij. En dat klopte!”

Klapstuk in de Vorstin

“Nu heeft Hilversum geen grachten, maar de Hilversumse Rainbowweek vond ik  bijna net zo aanvoelen als de Amsterdamse Pride. Er waren veel activiteiten, plus een enorm eindfeest in de Vorstin. Het was zo bijzonder! Er draaide een DJ en er waren optredens. Het klapstuk was een optreden van de Zweedse Loreen. Zij won het songfestival in 2012. Hoe leuk kan het zijn: woonde ik pas in Hilversum, had ik op één avond meteen een dozijn Hilversumse vrienden erbij.”

Met de NS boot op de Pride

“Ik was met 17 jaar uit de kast. In mijn geval ging dat gemakkelijk. Ik realiseerde mij dat ik misschien wat kon betekenen voor anderen. Ik werkte bij de politie, en was betrokken bij de oprichting van het Landelijk ‘roze in blauw’ netwerk. Later ben ik een tijdje voorzitter geweest. Dan bouw je een groot netwerk op. Daarna werkte ik bij de NS. Ik raakte betrokken bij de Amsterdamse Pride en voer mee met de NS boot. Iedere organisatie bleek ook op zoek naar de uitvoering van het regenboogbeleid. LHBTIQ, alles mag er zijn, maar hoe pakken we dat aan in de praktijk?”

Ik ben gewoon: mens

“Naar mijn gevoel gaat het in Hilversum okay met de acceptatie van LHBTI-plussers. Althans, dat is míjn ervaring. Ik moet dan ook zeggen: ik ben redelijk doorsnee. Ik heb niet de behoefte om mij extravagant te kleden. Wat dat betreft kan ik mij voorstellen dat als je dat wél doet, je nagekeken wordt. Maar ik geloof niet dat dit in Amsterdam anders zal zijn. Hier is het klein, in Amsterdam groot. Hier val je meer op, maar zijn er tegelijkertijd relatief misschien weer minder ‘homohaters’. Grappig – en mooi – is wel dat ik bij de jongere generatie merk dat die acceptatie al meer vanzelfsprekend is. Zij zijn zelfs een beetje klaar met de letters LHBTIQ+. Zo van: voor elke geaardheid een hokje en een letter. Waar mijn generatie hard vocht voor die erkenning, vinden zij: “Ik zeg mijn voornaam, en niet of ik LHBTIQ+, of wát dan ook ben. Ik ben gewoon: mens.

Stichting Gooi en Vecht zoekt mensen!

Hilversum ondersteunt de LHBTIQ+ gemeenschap en is officieel een regenbooggemeente. Marco richtte samen met Jerry De Stichting ‘Gooi en Vecht Inclusief’ op. Deze stichting werd op 15 juni 2021 gelanceerd en komt voort uit Hilversum Inclusief waar nu ook andere gemeenten in de regio aan deelnemen. Gooi en Vecht inclusief organiseert activiteiten voor de LHBTI community en de Rainbowweek 2021. De stichting zoekt nog vrijwilligers! Meld je aan via hilversuminclusief@gmail.com of reageer via Instagram, of op de Facebookpagina van Hilversum Inclusief.