Hilversum is jarig!

Hiep Hiep Hoera! Hilversum is jarig op 4 maart. Uw stad wordt maar liefst 598 jaar. Ouder, groter én vast veel wijzer. Tegenwoordig werpen we dan geen imponerende grafheuvels meer op, wél hebben we een televisietoren, het eerste grootste overdekte winkelcentrum van Nederland en het mooiste raadhuis van Nederland …

Al zo’n 120.000 jaar geleden trokken Neanderthalers naar het Gooi. Heel begrijpelijk, want hier is het mooi wonen. Dat vinden wij nou ook. Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Hilversum - en wie is dat nou niet - dan haalt u uw hart op op de website Open Hilversum! Zie onderaan dit artikel. 

Gooi, Groest en Meent

En toen? Hilversum begon zo’n beetje in de 10e eeuw met wat kleine boerderijtjes. Er zijn aanwijzingen dat dit mini-dorpje bekend stond als Hilfertsheem (heem =  huis of woonplaats). ‘Groest’ betekent ‘drassige plek’. Hoge stuwwallen, water en bos: een fijne combinatie. Prima wonen hier. In de Gooise Middeleeuwen is veel grond in niemands bezit: ‘gemeenlant van Goylant’. Deze stukken niemandsland worden dus gemeente of meent genoemd. Hallo Hilversumse Meent! 

Dorp, nog geen stad te bekennen

Het dorp Hilversum wordt voor het allereerst in historische bronnen genoemd in 1304: een klein dorpje met een kerkje. Op de omliggende akkers wordt rogge, gerst en boekweit verbouwd door boeren. En waar vinden we boekweit terug? Inderdaad, het wapen van Hilversum heeft vier boekweitkorrels. Boekweit gedijt prima op schapenmest. En schapenmest was in Hilversum overal dankzij de kuddes schapen die ronddwaalden op de grote stille heide rondom het dorp. De boeren werden Erfgooiers genoemd, omdat ze hun gebruiksrecht op de gemeenschappelijke gronden erfden.

Hilversum wordt geboren

En dan is het 1424 … Hilversum krijgt een eigen schepenbank en een eigen parochiekerk. Een schepenbank is te vergelijken met het college van burgemeester en wethouders. Hilversum wordt zelfstandig. Dus dit jaartal wordt beschouwd als het geboortejaar van Hilversum! In 1924 werd Hilversum 500 jaar gevierd. Dat gebeurde onder meer met de uitgave van een dik ‘Gedenkboek Hilversum 1424 - 1924’. Dit fraaie boek werd ook aan koningin Wilhelmina aangeboden. Met de vraag of ze lang wilde komen in het jarige Hilversum. Dat wilde zij wel. Het Koninklijk bezoek vond plaats op maandag 11 augustus 1924. 

Het Gulden Boek

In 2024 viert Hilversum 600 jaar zelfstandigheid. Het idee is: dat gaan we groots vieren voor en met Hilversummers. We houden u uiteraard op de hoogte van de nog nader te smeden plannen! En dan nog dit: Op 3 februari 1953 stelde de gemeenteraad van Hilversum het Gulden Boek der Gemeente Hilversum in. Op 4 maart 1955 is het boek daadwerkelijk in gebruik genomen. In dit boek staan Hilversummers die jarenlang van grote betekenis zijn geweest voor onze stad. Of dorp – wat u wilt - want zo begon het allemaal. Op vrijdag 4 maart 2022 schrijven wij in het Gulden Boek onze oud burgemeester Pieter Broertjes in als Ereburger van de gemeente Hilversum. 

Meer lezen?

Meer lezen over de geschiedenis van Hilversum? Ga naar Open Hilversum. Bij ‘Thema’s’ surft u naar Cultureel Erfgoed. Onderaan deze pagina vindt u ‘Het verhaal van de plek’. Smullen maar!
 

Koningin Wilhelmina 1924 in Hilversum 

De zesjarige Christina Dorothea van der Horst biedt bloemen aan koningin Wilhelmina aan tijdens haar bezoek aan Hilversum ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan. Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum.

Foto Koningin Wilhelmina op het bordes vna het oude Raadhuis

Koninklijk bezoek op het bordes van het oude Hilversumse raadhuis.

Foto's: Gooi en Vecht Historisch