Hilversum heeft een nieuwe burgemeester

Jazeker! Hoera! Met ingang van 16 februari 2022 vanaf 19.30 uur heeft Hilversum een nieuwe burgemeester. Welkom, kersverse burgemeester Gerhard van den Top. Wij willen u graag beter leren kennen.

Wie bent u, waar komt u vandaan en waar gaat dat heen? Onze nieuwe burgervader kon met deze vragen prima uit de voeten. Uiteráárd gaat u nog veel meer over en van hem horen. Een burgemeester wordt ten slotte benoemd voor een periode van 6 jaar. Tot 2028 zitten we in Hilversum dus gebakken. Dit is een allereerste kennismaking met Van den Top. Gisteren 16 februari 2022 geïnstalleerd en 17 februari begonnen.

Een échte familieman

Gerhard van den Top: “Ik ben in 1961 in Ede geboren. In de zomer van 2007 trouwde ik met Jacobina. We hebben een dochter van 15 jaar en een zoon van 13. Ik kan wel zeggen dat ik een échte familieman ben. Wij woonden in Loenen aan de Vecht, maar de kinderen gingen - en gaan - naar school in Hilversum. Dus Hilversum kenden wij al vrij goed. Toen er een prachtige kavel vrij kwam, hebben we die gekocht. Daar wordt nu ons huis gebouwd. Het huis zal ergens in juli klaar zijn. Tot die tijd wonen wij op de Monnikenberg en doen onze dagelijkse boodschappen in het Van Riebeeckkwartier.”

Leukste en mooiste plekje van de stad

“En wát een geweldige wijk is dat. Als je mij vraagt wat mijn leukste en mooiste plekje is in Hilversum, dan noem ik die wijk. Ik ben onder de indruk van de fijne sfeer in onze woonomgeving. Mensen groeten elkaar en geven elkaar voorrang bij het oversteken. Bij de bekenmaking van mijn voordracht als burgemeester zijn we overstelpt met bloemen en leuke kaartjes in de bus. Heel sympathiek. Ik blijf ook graag in de toekomst mijn boodschappen doen in de Van Riebeeck Galerij!”

Past bij mij

“Ik studeerde aan de Landbouw Universiteit in Wageningen en deed mijn doctoraat Milieukunde aan de Universiteit Leiden. Tot vorige week was ik nog dijkgraaf bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Natuur, water, stad en mensen zijn de rode draad in mijn loopbaan tot nu toe. In de komende jaren wil ik graag een stapje dichter bij het dagelijks leven van mensen maken. Ik zie er naar uit om als burgemeester Hilversum en de Hilversummers beter te leren kennen.

Samenwerken, daar zijn we goed in

“Een groot deel van mijn werkende leven - eigenlijk tot mijn benoeming als dijkgraaf in 2014 - werkte ik in het buitenland: Senegal, Sri Lanka, Filipijnen. Steeds bewuster werd ik ervan, hoe goed wij de publieke werken in ons land hebben georganiseerd. In veel landen heb je niet zulke goede wegen, openbaar vervoer, scholen en voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg. Net als bij de dijken die we samen creëerden om ons tegen het water te beschermen, bouwden we ook samen aan die basisvoorwaarden voor welvaart en welzijn. Dat krijg je dus ook alleen maar voor elkaar als je sámenwerkt. Daar zijn we als Nederlanders goed in. Er valt altijd nog te verbeteren maar er is ook veel om zuinig op te zijn in onze overheid.”

Hilversum voelt als thuiskomen

“Burgemeester te mogen zijn van deze mooie gemeente is een enorm cadeau. Ik wist meteen: Dit past bij mij. Het voelt voor mij en voor ons gezin als thuiskomen.
Hilversum is een prachtige groene gemeente met veel verschillende gezichten: Mediastad en tuindorp ineen, een diverse bevolking, diep geworteld in een boeiende geschiedenis. En niet te vergeten: een stad met het mooiste raadhuis van Nederland!
Een stad met zo’n interessant verleden, prachtige gebouwen en veel natuur kan zich alleen ontwikkelen met respect voor wat er is. Tegelijkertijd hebben we ook de verantwoordelijkheid na te denken over de toekomst. Dat is een spannende uitdaging. Kunnen onze ouderen en ook jongeren straks ook nog in Hilversum wonen? Wat is er nodig in onze wijken? En hoe gaan we herstellen van alle schade die de coronapandemie heeft aangericht?”

Uw burgemeester

“Als burgemeester van Hilversum ben ik er om naar u te luisteren en me voor u in te zetten. Ik wil graag horen en weten wat hier speelt. Ik ben ook blij dat zoveel mensen zich verkiesbaar hebben gesteld voor de nieuw te vormen gemeenteraad! Ik ga kijken en luisteren. Uiteindelijk is het aan de nieuwe raad om ook daadwerkelijk beslissingen te némen. Bij verkiezingen van 16 maart aanstaande kunnen alle inwoners zich uitspreken over de koers van onze gemeente. Ik zie ernaar uit om straks met de gemeenteraad, de wethouders en met u in gesprek te gaan over onze toekomst.”