Het verhaal van Joanne

De 3e Gooise Rainbow Week in het Gooi vindt plaats in de week van 10 tot en met 15 oktober! Tijdens de Rainbow Week kleuren we de Hilversumse binnenstad én de omliggende plaatsen in met alle kleuren. Iedereen - ongeacht seksuele voorkeur of geaardheid - is welkom bij alle activiteiten en feestjes!
Joanne is gastvrouw bij Café Brabant. Hieronder leest u haar verhaal.

Van l inks naara rechts Nicole, Joanne en Catherine“Ik ben Joanne en woon sinds 1975 in Hilversum. Ik ben 71 jaar. Ik trouwde jong en kreeg vier zoons. Ik dacht een mooi leven voor me te hebben. Maar toch, er knaagde iets: ik had gevoelens voor vrouwen. Die gevoelens hield ik lang stil. In die tijd kwam je niet zo snel uit de ‘uit de kast’.

Velen zoals ik

“Pas toen ik meer lesbische vrouwen van mijn generatie leerde kennen, wist ik dat er velen zijn zoals ik. Vrouwen die eerst het gebaande pad volgen, en vervolgens merken dat ze een wezenlijk stuk van zichzelf ontkennen. De jongere generatie is zich vaak al jong bewust van zijn of haar geaardheid. Zij kunnen dan ook bewuster kiezen voor een levenspad dat past.”

Waarom niet in Hilversum?

“Toen de kinderen wat ouder waren, koos ook ik voor een leven waarin ik mezelf kan zijn. Ik ging veel op pad om andere vrouwen te ontmoeten. Ik ging wandelen en naar ontmoetingsplekken, zoals het Roze50+café. Die ontmoetingsplekken waren in verschillende steden. Ik reisde veel met de trein. Vaak dacht ik: waarom hebben we dit niet in Hilversum? Ik besloot mij aan te melden bij de Werkgroep Hilversum Inclusief. Dat is nu de Stichting Gooi en Vecht Inclusief. Binnen de groep zijn veel letters van de Lhbtiq+ vertegenwoordigd, van jong tot oud, maar ik maak mij hard voor mijn eigen doelgroep: de 50 plusser.”

Vaak geen kinderen

“Nu ben ik – samen met collega’s Nicole Wolf en Catherine Kool - ambassadeur van de landelijke organisatie Roze50+. In café Brabant organiseren wij ook ontmoetingen voor onze doelgroep. Ook richten wij ons op de nóg oudere generatie mannen en vrouwen. Er zijn namelijk mensen die door het ouder worden moeilijkheden tegenkomen die specifiek te maken hebben met het ‘anders zijn’. Deze mensen hebben soms weinig contacten, geen familie om op terug te vallen, en vaak geen kinderen. Als ze naar een verzorgings-of verpleeghuis gaan is er niet altijd aandacht voor hun geaardheid. Of ze zwijgen er zelf over.”

Certificaat op de voorgevel

“Het COC, en Roze50+ ontwikkelde daarom ‘De Roze Loper’. Wij gaan in gesprek met de directie en personeel van verzorgings- of verpleeghuizen om homoseksualiteit aan te kaarten. We geven dan een training voor het personeel hoe je op een goede manier hiermee om kunt gaan. Is de training voltooit, dan ontvangt de instelling een certificaat dat op de voorgevel wordt bevestigd. Zo weet iedereen: wij staan hier voor acceptatie en inclusiviteit voor alle bewoners.”

Gooise Rainbow Week: 10 tot en met 15 oktober

De derde Gooise Rainbow Week in het Gooi vindt plaats in de week van 10 tot en met 15 oktober. Dit jaar is er extra aandacht voor de 50+er, de jeugd en de LHBTI-ers met een beperking. Op vrijdag 8 oktober is de aftrap van alle feestelijkheden in Roze50+café in café Brabant! De Rainbow week wordt afgesloten met het Rainbow Ball in de Vorstin. Hele programma zien? Kijk op facebook en Instagram bij gooienvechtinclusief. Meer weten of vragen? Mail naar info@gooienvechtinclusief.nl.

Foto
Van links naar rechts: Nicole, Joanne en Catherine.
Fotograaf: Studio Kastermans