Het huis van Viore is uniek

Charlotte (75) woont in Hilversum onder de TV toren in het Vivaldipark. Ongeveer op de plek waar vroeger haar school het Nieuwe Lyceum stond. Charlotte is geboren en getogen in het Gooi. En … Charlotte werkt nu al een tijd als ‘gids’ voor Viore. En dat is niet zomaar iets. “Soms hoor je verhalen die je diep raken”.

TKF190821 VIORE CHARLOTTE 07Viore is een stichting voor mensen die kanker hebben of hadden. Viore is er op héél veel verschillende manieren. Dat gaat van een luisterend oor, informatie, advies tot yoga, Pilatus, tuinieren, massage, mindfulness en boekbesprekingen. Bij Viore bestelt u bijvoorbeeld ook ‘breiboezems’ of een ‘haarwerk’. Breiboezems zijn gebreide vullingen die dienen als borstprothese. Bij stichting Viore werken zo’n zeventig vrijwilligers. En daar is Charlotte één van. Zij werkt als gids.

Beslist geen ziekenhuissfeer

Charlotte: “Hoe ik bij Viore terechtkwam? Ik ben lid van de Soroptimistclub Hilversum. Soroptimisten zetten zich in om de rechten, de positie en het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren. Wij zetten ons ook in voor lokale goede doelen. En zo kwam het dat we op een dag gingen schilderen en behangen in het nieuwe onderkomen van Viore. Toen zaten zij nog vlakbij het ziekenhuis, inmiddels aan de Oosterengweg. Het huis moest beslist geen ziekenhuissfeer hebben, maar juist gezellig en warm zijn. Toen hoorde ik ook dat Viore vrijwilligers zocht om bezoekers te ontvangen en te begeleiden. En dat was wel wat voor mij.”

Portie levenservaring komt van pas

“Bij Viore hoor je soms verhalen die je diep raken. Dan komt een portie levenservaring goed van pas. Ik zorgde jarenlang voor mijn man. Ik heb een achtergrond in maatschappelijk werk én ik deed een opleiding tot coach. Toen ik stopte met werken, en mij man overleed, wilde ik graag iets doen. Iets dat bij mij past. Mij maakt het gelukkig om iets voor anderen te kunnen betekenen. En ik ben ook blij dat ik nu weer collega’s om mij heen heb! “

Sfeer proeven

“Kanker komt zo veel voor. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft, of had. Of je hebt het zelf. Bij Viore kunnen mensen gewoon binnenlopen. Daar is het op ingericht. Overal kun je even zitten. Ook om gewoon even rustig een kop koffie te drinken en de sfeer te proeven. Of – en het komt voor hoor – dat je net hebt gehoord dat je kanker hebt, maar er niemand thuis is om dat vreselijke nieuws mee te delen. Dan zijn wij er. Er zijn ook veel activiteiten: creatief of bewegen, er is echt van alles te doen. Alles om te laten zien dat er meer is in het leven, dan alleen ziek zijn. Als je dat ook zoekt en aan toe bent, natuurlijk!”

Hoe wás dat dan voor je

Ik was eerst gastvrouw bij Viore, maar ben nu gids. Dat houdt in dat ik ook individuele gesprekken voer als iemand daar behoefte aan heeft. En dan kan het voorkomen dat iemand is uitbehandeld, en de behoefte heeft om zijn of haar leven te revue te laten passeren. Ik probeer mensen bij hun gevoel te brengen. Zo van: maar hoe wás dat dan voor je en is dat nog iets wat je wilt uitzoeken? Dan gaan die gesprekken bijvoorbeeld over zijn of haar relaties. Soms kom je er dan samen op uit dat dingen nog ‘afgerond’ moeten worden. Nog een keer ‘sorry’ zeggen kan ontzettend belangrijk zijn. Wat ook voorkomt: dat iemand ooit járen geleden iemand verloor aan kanker, maar toen te weinig aandacht wilde of kon geven aan het verdriet van verlies. Dat kan later flink aan je vreten. Als je erover spreekt, kan ‘gestold verdriet’ soms wegvloeien.  

Logisch toch ook?

“Wat ik ook veel hoor: als mensen zijn ‘schoonverklaard’ valt er nog veel te verwerken. Logisch toch ook? Veel mensen die de diagnose kanker krijgen, worden na die eerste schok strijdbaar. Adrenaline komt vrij. Er komt dan vechtlust naar boven en de omgeving leeft mee. Heb je geluk, dan ben je daarna klaar met die ziekte. Maar wat dan? De aandacht ebt weg, terwijl jij dan nog met vele gevoelens kunt worstelen. Wat als het terugkomt, hoe is het om te leven met bijvoorbeeld zware vermoeidheid en hoe bouw je weer een leven op? Bij Viore kan je dan met iemand praten die met je meedenkt.”

Huis van Viore

“Het huis waar Viore nu zit, is écht fantastisch. Uniek. Er is veel zorg besteed aan de inrichting. Overal kom je wel iets verrassends tegen, zoals een kunstig werkje met hangende theezakjes. Het idee achter die verrassingen is: ik heb wel een ziekte, maar een leven met aandacht, warmte en met een andere blik naar dingen kijken, is er óók nog. Laatst kwam er iemand binnen die mantelzorger was. Toen ze binnenstapte en rondkeek, zei ze: nu ik zie hoe warm en gezellig het hier is, besef ik ineens hoe ik mijzelf heb verwaarloosd. Ik vind het echt prachtig werk dat ik doe. En ik hoop het ook nog heel lang te kunnen doen!”

Stichting Viore zoekt nog mensen

Stichting Viore is er voor mensen die kanker hebben óf hadden. Of voor mensen met een naaste die kanker heeft, of had. Viore is er ook voor mensen die ooit iemand verloren aan deze ziekte. Kortom: wie op de één of andere manier met deze ziekte te maken heeft, is van harte welkom! U kunt altijd bij Viore terecht op de uren dat het centrum geopend is. Viore zit aan Oosterengweg 44 en is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur (in juli en augustus tussen 10.00 en 14. 00uur). Kijk voor meer informatie op https://www.viore.org.
Viore is ook op zoek naar nieuwe gastvrouwen en gastheren. Voelt u zich geroepen? Neem dan contact met Viore op.