Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Handhaving Fietsparkeren station

26 november | Stationsplein | Weesfietsen

Vanaf maandag 26 november worden fietsen op het Stationsplein die niet in een rek staan, verplaatst naar de fietsrekken langs het spoor. Hiermee willen we de veiligheid op het plein vergroten en onveilige situaties voorkomen. Op dit moment komt het te vaak voor dat fietsen, scooters en brommers routes voor nood- en hulpdiensten en  blokkeren. Daarnaast moet de openbare ruimte  toegankelijk en comfortabel zijn voor alle gebruikers. Jong en oud, goed of slecht ter been, te voet, in een rolstoel of met de blindenstok.

Genoeg plek langs het spoor

Er zijn al langer regels voor het parkeren van fietsen op het stationsplein. De laatste maanden merken we dat veel fietsers zich niet aan deze afspraken houden. Daarom gaan we de handhaving bij het station verscherpen. De handhaving geldt voor de voorzijde van het station en niet het Oosterspoorplein. Langs het spoor zijn nog ruim 500 lege plekken waar fietsen geparkeerd kunnen worden. Het verplaatsen van de fietsen is de eerste stap naar een fietsparkeerbeleid voor zowel het station als het centrum van Hilversum. Het is de bedoeling dat begin februari 2019 voor beide gebieden dezelfde regels gelden.

Voorkom zoeken naar je fiets

Bij het station geldt de afspraak dat fietsen in een rek geparkeerd moeten worden. Voor bakfietsen, brommers en scooters zijn speciale vakken aangegeven. Wethouder Scheepers: “Neem ’s ochtends even de tijd om je fiets op de juiste plek te parkeren. Dat kost je ’s morgen misschien een minuut meer, maar scheelt je ’s avonds een zoektocht van 20 minuten.” Fietsen die met een hangslot vaststaan, worden ook verwijderd. Deze fietsen plaatsen we niet langs het spoor, maar zijn in de overgangsperiode gratis op te halen bij ons Fietsdepot aan de Kerkbrink 29.  Mensen die hun brommer of scooter die niet op de juiste plek zetten, krijgen een boete.

Weesfietsen

Onlangs zijn er ruim 200 weesfietsen weggehaald uit de rekken rondom het station. Dit zijn achtergelaten fietsen die langere tijd niet zijn gebruikt. Een fiets mag maximaal 28 dagen achter elkaar op dezelfde plek in het fietsenrek staan. Als de fiets na 28 dagen niet is verplaatst, wordt de fiets weggehaald en maximaal 3 maanden bewaard. Deze fietsen worden opgeslagen in onze loods op De Rading en kunnen daar op afspraak met een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) worden opgehaald. In december gaan wij nogmaals een handhavingsronde op weesfietsen doen.