Tijdelijke headerfoto tbv aangepaste stijlen bug - niet verwijderen aub

Gastgezinnen gezocht!

Staat u open voor een nieuwe ervaring?

Voor statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) is het opbouwen van een nieuw leven in hun nieuwe land heel belangrijk. De gemeente Hilversum start samen met de Stichting Takecarebnb een pilot om statushouders hierbij te helpen. De pilot houdt in dat de Hilversumse inwoners in spé gekoppeld worden aan een Hilversums gezin.

De statushouders hebben een woning toegewezen gekregen in Hilversum, maar kunnen deze nog niet betrekken en wonen dus nog in een AZC. Door hun intrek te nemen bij een Hilversums gezin kunnen ze alvast beginnen met het opbouwen van hun leven in Hilversum. Dit bevordert de integratie.

Kennismaken met een nieuw land, de gebruiken van hier aan den lijve ondervinden en het werken aan taalontwikkeling doe je als statushouder gemakkelijker als je niet geïsoleerd van de maatschappij in een AZC zit. Bij een gastgezin in huis gaat dat bijna vanzelf. Zo kom je als statushouder niet alleen in aanraking met de taal en cultuur, je bouwt ook een eigen sociaal netwerk op. Iets dat van onmisbare waarde is als je ergens nieuw bent. En dus heel goed voor het welzijn van de nieuwe bewoners.

Takecarebnb

Sinds 2015 zijn er door Takecarebnb al meer dan 200 statushouders ondergebracht bij gastgezinnen door heel Nederland. Hun ervaringen worden op dit moment wetenschappelijk onderzocht door verschillende onderzoeksteams. Voor de meeste gastgezinnen is het een mooie ervaring; er ontstaan vriendschappen en elkaars levens worden verrijkt. Iemand een plek geven in je huis en in je sociale omgeving van kennissen, vrienden en buren kan een intensief avontuur zijn, dat meestal veel voldoening geeft.

Gastgezinnen in Hilversum

In Hilversum zijn er op korte termijn gastgezinnen nodig die voor een periode van 2 tot 3 maanden een plekje in huis over hebben voor een statushouder die nu nog in een AZC woont, maar op korte termijn dus woonruimte krijgt toegewezen in Hilversum. Het gaat hier om één persoon per gastgezin, dus niet om koppels of voltallige families.

Dit alles verloopt onder goede begeleiding van Stichting Takecarebnb en gaat gepaard met heldere afspraken, in overleg met zowel het gastgezin als de gast. Heeft u een kamer over en gunt u iemand een prettige start? Kijk op takecarebnb.org voor meer informatie, of neem contact op met Annemeijn Benkirane via annemeijn@takecarebnb.org.

Kader

Een voorbeeld: Amer (37) is een hoogopgeleide man uit Jemen. Zijn vrouw en vier kinderen zijn daar achtergebleven, maar hebben het niet goed. Hij maakt zich zorgen over zijn gezin en mist ze enorm. In Jemen was hij apotheker en in Nederland zou hij wel verder willen met zijn studie Business Administration. Hij spreekt goed Engels en duikt regelmatig de boeken in om zich ook de Nederlandse taal eigen te maken. Hij leest veel, houdt van voetbal en schrijft graag over van alles. Juist omdat hij zijn gezin erg mist heeft hij zich opgegeven bij Takecarebnb. Natuurlijk is het mooie manier om vast kennis te maken met mensen in de buurt, om de taal mee te oefenen of eens iets leuks mee te ondernemen, maar hij is ook niet graag alleen en mist de reuring van het gezinsleven.

Onlangs in de media:

Syrische Samer werd onderdeel van het gezin van Delftse Marja