Een lintje voor theatermaker Robbert Jan Proos (45)

“Ontzettend dankbaar voor dit gebaar! En blij dat ik deze nog uit handen van Pieter Broertjes mocht ontvangen.”

Ze spelen de sterren van de hemel. Ze is de theaterfamilie van Robbert Jan Proos, Theatergroep Fusie. De vereniging bestaat 100 jaar. Op zondagavond 7 november spelen ze de door Robbert Jan geschreven en geregisseerde jubileumvoorstelling “Dead and Breakfast”. 

“Al 2 keer werd de voorstelling uitgesteld en daar is het stuk alleen maar beter van geworden.” We spreken Robbert Jan een dag na de voorstelling. “Ik was zo vol van de prestatie die de groep op het toneel had geleverd. Het ging fantastisch en ik was trots en alleen maar daarmee bezig. Ik had werkelijk waar geen idee dat burgemeester Pieter Broertjes daar voor mij was. En laten we eerlijk zijn, als 45 jarige denk je al he-le-maal niet aan een lintje. Daarnaast ben ik ook totaal niet op de hoogte van spelden, award of weet ik veel wat je allemaal uitgereikt zou  kunnen krijgen. Ik dacht dit gaat over 100 jaar Fusie. Pas toen ik moest gaan zitten en ook nog eens mijn moeder vanuit mijn ooghoek zag… toen dacht hé dit gaat over mij! ” Proos vertelt vrolijk verder “God ja, een lintje. Heel bijzonder en dankbaar natuurlijk. Maar het is niet waar je het voor doet. Dat klinkt als een cliché maar is echt zo. Ik werk met fantastische mensen die hoogwaardig theater willen maken. Daarom hou ik het ook zo lang vol.”

22 jaar

Proos schrijft of bewerkt sinds 1999 (22 jaar) gemiddeld 3  toneelstukken per seizoen. Een jaar later werd hij ook artistiek leider van Theatergroep Fusie.
Het aantal leden nam toe en ook het aantal voorstellingen. Mede door zijn inzet werd de Theatergroep de grootste- en meest ambitieuze toneelvereniging van Hilversum. Hij selecteert het repertoire, verdeelt de rollen en organiseert workshops. En nog veel meer.

Pieter Broertjes

Robbert Jan heeft een klik met onze burgemeester Pieter Broertjes. Proos: “Waarschijnlijk hebben we tijdens de officiële lintjesregen in april een andere burgemeester. Daar heb je dan toch nog geen band mee. Dus dat Pieter mij het lintje heeft opgespeld is extra leuk.” Pieter Broertjes: “Robbert Jan, jij bent de bindende factor binnen de Fusie. Jij zet je al 22 jaar vol overgave in voor theatergroep Fusie en daarmee, samen met jouw andere activiteiten, voor het culturele klimaat in Hilversum. Gelet op jouw jarenlange verdiensten kan worden gesteld, dat jij je geruime tijd hebt ingespannen ten bate van de samenleving. Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd om Robbert Jan Proos te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.”